Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill se SD-samarbete

Allt fler svenskar vill att övriga partier ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika, visar en mätning som Sifo gjort för SVT.- Svenska väljare vill inte ha bråk, kommenterar statsvetarprofessorn Marie Demker, till TT.

Annons
Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna, har kraftigt kritiserat decemberöverenskommelsen.

Av de tillfrågade i undersökningen, totalt 1 135 personer, vill 47 procent att partierna ska samarbeta med SD i frågor där man delar uppfattning, alltså inte exempelvis migrationspolitiken. Det är en ökning med åtta procentenheter jämfört med motsvarande undersökning i början av december.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

- Inom svensk politik finns det en väldigt stark vilja till konsensus. Svenska väljare vill inte ha bråk. De förväntar sig att partierna ska lösa den här typen av konflikter. Ju högre tonläge, desto fler önskar att man får lugn och ro, tror jag, säger Marie Demker.

Hon tycker samtidigt att Sifos fråga — "Tycker du att partierna skall samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika eller tycker du inte det?" — är väl förenklad.

- Det finns ingen konkretion i vilka frågor som menas. Det är väldigt få frågor, skulle jag säga, där de andra partierna tycker samma som SD. Det blir en falsk bild av att övriga partier tycker samma som SD i alla frågor utom migrationspolitiken.

Mer läsning

Annons