Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbogaknäcke på Nobelfesten

Festernas fest. Det brukar Nobelfesten kallas och det är inte bara Tomas Tranströmer som representerar Västmanland i dag.

Annons

Det brukar vara en hel del tissel och tassel om vad som står på menyn under Nobelfesten. Men VLT kan avslöja att knäckebrödet som inmundigas kommer från det västmanländska bageriet Sörgården Måla utanför Arboga.

- Det är ju festernas fest så det är väldigt hedrande att pristagarna och gästerna kommer att äta just mitt bröd, säger en stolt Håkan Bjernhagen som bakat ”Nobelknäcket”.

Juryns favoritBrödet som kommer att serveras är Hjälmareknäcke, ett bröd som Håkan Bjernhagen blivit diplomerad för.

- Utvecklingsprojektet Husmansbord i Grythyttan har jagat den bästa landskapsmaten i Sverige, och en jury valde mitt knäcke som Västmanlands bästa, berättar Håkan Bjernhagen.

Men hur kommer det sig att ditt bröd hamnar på Nobelborden?

- Husmansbord sponsrar festen och de valde ut några produkter som ska serveras, och där fanns mitt bröd med.

Hade velat bjuda på annat brödOm Håkan Bjernhagen själv hade fått välja vilket bröd som serveras, hade han valt något som kanske skulle falla litteraturpristagaren Tranströmer i smaken.

- Det hade vart lite extra kul om de hade valt mitt bröd som är bakat med tranbär. Tranströmer äter tranbärsbröd. Det hade varit lite extra, skrattar han.

Mer läsning

Annons