Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attack på Vucic är attack på Serbien

En finstämd dag att sörja och förlåta blev skådeplats för ilska och förbittring. På lördagens minnesceremoni i Srebrenica attackerades den serbiske premiärministern med stenar och flaskor.

Annons

Stämningen vid ceremonin för att hedra de tusentals bosnier som dödades av bosnienserbisk militär i Srebrenica blev hätsk när premiärminister Aleksandar Vucic deltog i en minnesceremoni. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska premiärministern och hans delegation ha tvingats att fly då en folkmassa slängt sten och flaskor efter honom. Serbiens inrikesminister kallar attacken för ett mordförsök och utrikesministern ser det som en attack på Serbien.

- Det är en attack inte bara på Vucic utan också på hela Serbien och dess policy för fred och samarbete i området, säger utrikesminister Ivica Dacic i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigare på dagen gav en sörjande kvinna uttryck för vad hon tycker om den serbiske premiärministerns närvaro.

- Titta på honom (Vucic) och titta på de tusentals gravstenarna. Skäms han inte när han inte säger att det här är folkmord? sade Hamida Dzanovic, en av de sörjande, till AFP.

Folkmordet är ännu 20 år senare ett oläkt sår, då många politiker förnekar omfånget av dödandet. Det har också blivit en bricka i ett storpolitiskt spel där Ryssland spelar en central roll. Västmakterna är på fortsatt kollisionskurs med Ryssland, som röstat emot en FN-resolution som erkänner massakern i Srebrenica som folkmord.

Före årsdagens ceremoni hade dock premiärministern skrivit ett offentligt brev, citerat av AFP, där det står att "Serbien otvetydigt fördömer de vidriga brott som begåtts och de personer som begått dem och kommer att fortsätta att föra dem inför rätta".

I dag begravs också 136 rester av kroppar som det senaste året identifierats i Srebrenica. Många av liken spriddes av serbisk militär på 90-talet till flera platser för att försvåra identifiering — en av de döda var Begajeta Salihovics pappa.

- Hans skelett är ännu inte fullständigt men vi bestämde oss för att begrava honom, för att markera att han funnits, säger Begajeta Salihovic till AFP.

Nära 50 000 människor från hela världen rapporterades vara på plats för att hedra offren. Däribland EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Bill Clinton — som vid tiden för massakern var amerikansk president och vars administration genom Dayton-avtalet bidrog till att avsluta kriget ett par månader efter massakern i Srebrenica.

FN:s roll i Srebrenica har

kritiserats från flera håll — inte minst från anhöriga till dem som dött. Före massakern sökte de bosniska flyktingarna skydd på en nederländsk FN-bas i området, men i stället för att ges skydd överlämnades flyktingarna till den serbiska militären. Förra året fastslog en nederländsk domstol att FN-truppen borde ha förstått att en massaker skulle kunna ske.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som är på plats för att hedra offren, skriver i Aftonbladet att FN måste bli mer handlingskraftigt. "För att uppnå fred och försoning kan inte de skyldiga till dessa brott få gå ostraffade", skriver hon. (TT)

Mer läsning

Annons