Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombman utreds i England

Mannen som sprängde sig till döds i centrala Stockholm i lördags var troligtvis samme man som skickade mejl till TT några timmar tidigare. En av Säkerhetspolisens teorier är att det också är samme man som ägde bilen som sprängdes en bit därifrån, enligt DN på nätet.

Annons
En man sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen. Några minuter dessförinnan exploderade en bil vid Olof Palmes gata i närheten. Polisen utgår från att mannen inte skadades i bilsprängningen utan att han i stället på något sätt har sprängt sig själv.

Kartläggningen av den 28-årige mannen pågår. Brittiska myndigheter undersöker mannen och brittisk polis har gjort en husrannsakan utanför London. Mannen bodde tidigare i Luton, skriver DN.

Mannen är dock skriven på en adress i Tranås. På söndagen gjorde polisen en husrannsakan i bostaden.

På en muslimsk kontaktannonssajt skriver mannen att han är bosatt i Luton, att han är född i Bagdad och kom till Sverige 1992. Han är gift och har två barn.

Själmordsbombningen inträffade vid 17-tiden i lördags. Strax innan exploderade en bil en bit därifrån. Två personer skadades, men klarade sig med lindriga skador.

En stund tidigare hade en person skickat ljudfiler till Säpo och TT där han klargjorde att profeten Muhammed förnedras i krig mot islam och att det nu är ”dags att slå till”. Säpo tror alltså att det är samme man som sedan sprängde sig själv.

Några timmar före attentatet ska en försvarsanställd ha varnat en bekant om att något mycket allvarligt skulle hända på Drottninggatan. Detta enligt uppgifter till TT. Försvarsmakten förnekar dock att man varnats om dådet.

- Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten till TT.

Säpo ska utreda frågan vidare.

Mer läsning

Annons