Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg är EU:s bästa finansminister

Tidningen Financial Times har utsett Anders Borg (M) till Europas bäste finansminister. "Han är en häxmästare".

Annons

Tidningen Financial Times har utsett Anders Borg (M) till Europas bäste finansminister.

"Som häxmästare bakom en av Europas bäst presterande ekonomier har han vunnit extra tyngd i Bryssel och hemma har han hjälpt till att ta sitt höger-mitten, liberalkonservativa, parti till en exempellös andra mandatperiod", skriver tidningen i sin motivering.

De 19 ministrarna har bedömts utifrån kriterierna politisk förmåga, ekonomisk prestation och trovärdighet på marknaderna.

Blygsam BorgFinansminister Anders Borg är glad över utnämningen men väljer att tona ned sin egen roll och talar om en "lagsport".

Vi har speciella förutsättningar. Vi är ett av de länder där det finns en stark uppbackning för en ansvarsfull ekonomisk politik, säger han.

TT: Så du får priset bara för att du hållit i plånboken?Vi har haft mycket bättre tillväxtsiffror och sluppit hantera bankkriser på det sättet andra gjort för vi har varit lite tuffare mot bankerna, säger Borg.

I grunden handlar det om att vi har stabila institutioner och bred uppbackning för en ansvarsfull politik. Då är det lättare att vara finansminister.

TT: Så det är lättare att vara finansminister i Sverige än i till exempel Belgien?Vi har gjort reformer under lång tid, vi har använt de goda åren till strukturreformer, som i andra länder inte har varit populärt, men det har gett resultat under krisåren

TT: Du säger till Financial Times att länder med starka finanser som Sverige och Tyskland bör stimulera europeisk ekonomi. Vad menar du?

Om det visar sig att svensk ekonomi bromsar in avsevärt kraftigare än vad vi räknat med, då får vi titta på om vi behöver göra mer i arbetsmarknadspolitiken eller lätta på någon skatt eller så. Det handlar i så fall om att stimulera den svenska ekonomin och därmed bidra till Europas.

TT: Hur tung är den här utnämningen bland dina finansministerkollegor i EU?Det är klart att man blir glad över det och det är väldigt mycket diskussioner oss emellan, säger Borg.

(TT)

Mer läsning

Annons