Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om pengar? - så undviker ni det

Riskerar den romantiska stämningen på alla hjärtans dag att gå om intet i gräl och gnäll om vardagsekonomin?Bråk om pengar är en av de vanligaste källorna till konflikt i en relation.

Annons

Ungefär hälften av alla par bråkar om pengar ibland, enligt en undersökning från bolåneinstitutet SBAB. Störst osämja skapar kostnader för mat, elprylar och räkningar.

- Ekonomi är viktigt i vår värld och styr mycket. Ett problem är att man kan ha med sig väldigt olika värderingar hemifrån. Dålig ekonomi är också en källa till stress och oro, säger Anna Karlstedt, legitimerad psykolog som bland annat arbetar med parterapi.

Kvinnor ser oftare olika ekonomiska förutsättningar som ett problem, medan kostnader för kläder och kroppsvård är en tydligare konfliktkälla för män. För att inte penningkonflikterna ska slita sönder förhållandet gäller det att prata med varandra och hitta kompromisser.

- Det är normalt att tjafsa lite grann, men genomsyrar det all vår vakna tid — då är det dags att göra något, säger Anna Karlstedt.

Annars riskerar man att falla in i en negativ spiral.

- Klassiska konsekvenser är att man slutar med ömhetsbeteenden, som att ta i varandra, att säga vad fin du är och att ha sex. Då hamnar man väldigt långt i från varandra till slut.

Anja Haglund/TT

Undvik bråket

Fem-i-topp när vi bråkar om pengar

1. Matkostnader

2. Kostnad för prylar (elektronik etc)

3. Fördelningen av räkningar

4. Kostnad för fordon

5. Olika ekonomiska förutsättningar (en tjänar mer)

Källa: SBAB

Så slipper ni konflikter

1. Diskutera stora inköp i förväg

2. Skapa marginaler i ekonomin

3. Gör en gemensam budget — kom överrens om vad ni ska dela på och hur

4. Om en tjänar mer är det rimligt att den betalar mer

Källa: SBAB

Mer läsning

Annons