Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbandsföretag ska straffa kunder som vill följa lagen

Lagen som tvingar operatörerna att lagra data om svenskars mobilsamtal och nätkommunikation kan också göra räkningarna för mobilen och bredbandet dyrare.
Bredbandsföretaget Bahnhof lovar redan en genväg runt datalagringen för sina kunder

Annons

Efter ett års extra betänketid har riksdagen klubbat lagändringarna som genomför EU:s direktiv om lagring av data från mobilsamtal och mejlväxling. Med Socialdemokraterna som stöd fick regeringspartierna igenom beslutet med 233 röster mot 41, från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och tre Centerpartister.

Förespråkarna hävdar att den nya lagen är nödvändig för att polisen ska ha bra verktyg mot grova brott. Men chefen för Rikskriminalpolisen, Klas Friberg, är missnöjd.

Brottskamp försvåras

– Min uppfattning är att det ger oss sämre möjligheter att bekämpa grova brott, säger Friberg.

Den stora bristen är enligt Friberg att direktivet, efter regeringens och riksdagens behandling, bara tillåter lagring av uppgifter i sex månader. Direktivet öppnar för att lagra i två år, men Sverige sätter punkt vid ett halvår.

– Tiden är alldeles för kort. I dag kan vi få uppgifter som är äldre än sex månader, säger Klas Friberg.

Från 1 maj blir mobil- och bredbandsbolagen skyldiga att lagra uppgifter om vem som pratat med vem i telefon, vilka som sms:at, skickat e-post eller kommunicerat med varandra över nätet. Uppgifterna ska också tala om var personerna befunnit sig när de ringt upp, tagit emot och avslutat samtal. Data ska lämnas ut när polisen begär det i utredningar om grova brott.

Chatter och surfning ska inte omfattas och det är heller inte tillåtet att lagra uppgifter om innehållet i mejl, sms eller samtal.

Bredbandsföretaget Bahnhofs vd Jon Karlung är kritisk till den massövervakning som han anser att beslutet ger möjlighet till. Därför kommer Bahnhof att se till att alla bolagets kunder blir anonymiserade på nätet, på ett sätt som gör att alla får samma ip-adress.

– Och vill de bli datalagrade så får de betala lite extra för det. Min plan är att hela kundstocken ska få vara anonym, men självklart ska vi göra det här inom ramen för lagens bokstav, säger Karlung.

Nils Weidstam, näringspolitisk expert på operatörernas branschorganisation IT- och telekomföretagen, bedömer att de böter som Sverige ser ut att få betala för att ha dröjt med direktivet är små pengar jämfört med kostnaderna för att genomföra det. Weidstam talar om en miljardnota.

– Det blir abonnenterna som får stå för kalaset, inte bara mobiltelekunder utan också de som har fast telefoni eller internet, hävdar Weidstam.

Mer läsning

Annons