Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kan din skylt vara olaglig

Hembygdsgården skyltar om sitt sommarkafé och grannen sätter upp en skylt om sin loppis. Men detta är egentligen förbjudet — skyltar intill vägen kräver tillstånd och kan komma att plockas ner av Trafikverket.

Annons

Den som vill skylta invid vägen ska ansöka om tillstånd hos Trafikverket — som tillverkar en skylt till självkostnadspris. Från 6 000 kronor och uppåt brukar det kosta enligt Staffan Gräns vid Trafikverket.

Hela vägkanten fram till dikets bortre gräns är ett område där det krävs tillstånd för skyltar, och Trafikverket anlitar i dag entreprenörsfirmor som åker runt och plockar ner otillåtna skyltar. Men hur nitisk myndigheten är i skyltjakten kan variera över landet enligt Staffan Gräns.

I Alvesta plockade Trafikverkets entreprenörer bort en skylt till en gårdsbutik. Mannen som ansvarar för butiken säger till P4 Kronoberg att det verkar som om skyltar som är enkla att plocka bort ryker, andra får sitta kvar.

Lagen borde gälla för alla, men det gör den inte, anser han.

- Ja, det kan variera lite. Det är olyckligt. Då undrar folk varför min skylt tas bort medan den där borta står kvar, säger Staffan Gräns.

Skyltreglerna syftar till att göra det enkelt för Trafikverket att hålla rent längs vägarna.

- Det förekommer mycket skrot, det kan faktiskt stå saker i vägen på körbanan ibland.

Erika Oldberg/TT

Mer läsning

Annons