Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför överklagas domen i Vilks-målet

Den friande domen mot de tre män som misstänks för förberedelse till mord på konstnären Lars Vilks överklagades i dag.

Annons
Under en konstfestival i Göteborg i höstas greps tre män misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Rubriceringen ändrades senare till förberedelse till mord.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, som överklagade domen, säger i ett pressmeddelande:

– Jag tycker att detta behöver prövas i ytterligare en instans.

Betydelsefullt resonemangTingsrätten skriver i domen från den 20 januari:

"Det kan inte finnas någon annan rimlig förklaring till männens agerande än att de ville sammanträffa med Lars Vilks av något skäl som i vart fall ligger i linje med åklagarens påstående". Bevis anses hållaDetta resonemang, betonar vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, har haft särskilt betydelse för hennes överklagande.

– Samtidigt efterfrågar tingsrätten om det finns något alternativ till den beskrivningen. Då det inte i utredningen framkommit några andra alternativ än att det faktiskt handlar om förberedelse till mord, anser jag att bevisen därför är tillräckliga för en fällande dom, säger hon i pressmeddelandet.

Felaktiga uppgifterTingsrätten fann det också klarlagt i sin dom att de tre männen "i flera avseenden" lämnat felaktiga uppgifter om sitt agerande under de aktuella dagarna.

Men trots allt fann rätten att det inte framkommit tillräckligt för att dra några säkra slutsatser om männens uppsåt.

Det var i samband med en konstfestival i Göteborg i höstas som de tre männen greps misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Rubriceringen ändrades senare till förberedelse till mord.

Mer läsning

Annons