Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför publicerar inte NA Lars Vilks bild

Flera svenska tidningar publicerar i dag konstnären Lars Vilks uppmärksammade teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Detta efter gårdagens avslöjade om en mordkomplott mot Lars Vilks. NA publicerar inte bilden.

Annons

För två och ett halvt år sedan publicerade Nerikes Allehanda Vilks bild på ledarsidan i samband med en artikel om yttrandefrihet. Det ledde till protester från flera länder och till att konstnären och NA:s ansvarige utgivare utsattes för hot av olika slag.

I dag publiceras teckningen i Expressen, Dagens Nyheter och Sydsvenskan.

Enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattson publiceras teckningen som ett ställningstagande för yttrandefriheten. Också det som är kontroversiellt eller kritiserat måste ju få spridas, skriver Mattsson.

"Ett hot mot honom (Lars Vilks) är i förlängningen ett hot mot alla svenskar", skriver Dagens Nyheter på ledarplats.

På tisdagskvällen visades teckningen på SVT:s Kulturnyheterna.

Men NA publicerar inte bilden.

- Ärligt talat funderade jag inte ens på det i går i samband med att vi arbetade med texterna om gripandet på Irland. Och det beror på att jag inte tycker att det är relevant att publicera bilden., säger NA:s chefredaktör Ulf Johansson.

- Om vi skulle publicera den skulle den ha ett annat symbolvärde än när andra tidningar publicerar. DN har ju kört bilden 3-4 gånger utan att någon har brytt sig, säger Johansson.

Annons