Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De slåss mot vårflodens vattenmassor

Vid Fyrisån i Uppsala rusar vattenmassorna fram. Utemöblerna vid en restaurang var nära att svepas med och flera villaägare i trakten har drabbats av översvämning. Men för vissa innebär vårfloden lite extra glädje och spänning.

Annons
Björklingeån som normalt är två meter bred och cirka 40 cm djup är nu mer än 20 meter bred och täcker hela trädgården hos Therese Wennerberg och Markus Lööv i Dragby.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för delar av Gävleborgs län och vattnet väntas fortsätta stiga i norra Uppland och i Gästriklands och Hälsinglands kustområden.

– Vattennivåerna väntas kulminera under helgen, säger Kean Foster, hydrolog vid SMHI.

Vårfloden har orsakat trafikproblem mellan Stockholm och Uppsala.

– Tågen måste köra med begränsad hastighet vid spåren i Knivsta där det fortfarande är mycket vatten, säger Monica Näslund på Trafikverket.

Räddningstjänsten i Uppsala fick rycka ut på lördagsmorgonen till en restaurang där utemöblerna höll på att flyta ut i Fyrisån. Men någon möjlighet att hjälpa drabbade villaägare i trakten hade räddningstjänsten inte.

– Vi koncentrerar oss på samhällsviktiga funktioner, det är inget livshotande om det kommer vatten i källaren, säger Tommy Sjölund vid Uppsala brandförsvar.

Therese Wennerberg och Markus Lööv bor med sex barn i två hus invid Björklingeån i Dragby. Ån som normal är två meter bred och cirka 40 cm djup är nu mer än 20 meter bred och täcker hela trädgården. Inget vatten har trängt in i huset som saknar källare.

– Vi som precis har lagt in nytt golv, men nu det sviktar det på flera ställen, säger Therese. Den nysatta fasaden med tilläggsisolering måste också ses över.

Men för vissa var översvämningen glädjande.

– Det har aldrig varit så mycket vatten som under årets tävling, säger Kristina Engdahl, ordförande för Uppsala paddlarklubb som på lördagen anordnade tävlingen Kvarncrossen för kajakcross och slalom på Fyrisån.

I Örebro län förväntas vårfloden inte ställa med några problem. Flödet beräknas bli under det normala.

FAKTA

När snön och isarna smälter på våren ökar vattenmängden i mark, sjöar och vattendrag. En stor vårflod orsakas ofta av tre samverkande faktorer: ett stort snölager, snabb avsmältning och regn.

Milt, molnigt och blåsigt väder orsakar i regel större avsmältning än ett soligt och vindstilla väder.

Prognoser görs med hjälp av snödjupsmätningar och hydrologiska beräkningar för snötäckets vatteninnehåll i kombination med beräkningar för väderutvecklingen. Detta kompletteras med statistik över hur klimatet brukar vara.

Källa: SMHI (TT)

Mer läsning

Annons