Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-kommissionen anmälersvenska  vargjakten i dag

(UPPDATERAD 12.15) EU-kommissionen fattar i dag beslut att inleda ett överträdelseärende mot Sverige om vargjakten.
Men regeringen tänker fortsätta med licensjakten.

Annons
EU-kommissionen vill freda den svenska vargstammen från jägarna.

Kommissionens beslut är det första steget i en process som kan sluta i EU-domstolen, om kommissionen anser att Sverige inte gör vad som krävs för att rätta sig efter EU:s lagstiftning i frågan.

Men miljöminister Andreas Carlgren anser tvärtom att beslut om vargjakten ska hamna ännu närmare de som berörs av vargarna.

– Vi tycker att rovdjurspolitiken ska formas nära de som berörs, inte i Bryssel, , sa han på en presskonferens i dag.

Regeringen har därför beslutat om fortsatt licensjakt.

– Jag är övertygad om att att vi kommer att kunna skingra de tvivel som EU-kommissionen har om den svenska rovdjurspolitiken, sa miljöministern.

Detta uttalande kommer sannolikt inte att uppskattas av EU-kommissionen. Om Sverige avstår från att anpassa lagstiftningen på ett sätt som kommissionen anser behövs, blir nästa steg ett så kallat motiverat yttrande till Sverige. Om Sverige inte anpassar sig då blir steg tre att kommissionen anmäler Sverige till EU:s domstol.

Licensjakten som startade den 15 januari pågår till och med den 15 februari. På onsdagseftermiddagen sköts en sjätte varg i Värmland, länets sista enligt tilldelningen. Därmed hade totalt 18 vargar fällts av den tilldelade kvoten på 20 djur.

Jakten har fått skarp kritik från EU:s miljökommissionär Janez Potocnik.

TT/NA

Mer läsning

Annons