Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosioner utredssom terroristbrott

(NY VERSION) Säkerhetspolisen har tagit över utredningen av lördagens bombexplosioner i Stockholm då en person omkom. Händelserna utreds som terroristbrott.

Annons
En man sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen. Några minuter dessförinnan exploderade en bil vid Olof Palmes gata i närheten. Polisen utgår från att mannen inte skadades i bilsprängningen utan att han i stället på något sätt har sprängt sig själv.

Stockholmspolisen kommer att öka sin synlighet som en föjd av lördagens bombexplosioner i Stockholm. Det kan även bli aktuellt under dagen att kalla in samverkansrådet mot terrorism, där en rad myndigheter ska samarbeta.Det framkom vid en presskonferens på söndagen.

I ett mejl ttill Säpo och nyhetsbyrån TT som kan ha ett samband med lördagens självmordsattentatet i Stockholm sägs att händelsen kan ha varit en hämnd för Lars Vilks teckningar. En av teckningar föreställde profeten Muhammed som rondellhund. Den orsakade en våg av demonstrationer och protester i ett flertal länder när den publicerades i NA.  I samband med publiceringen så utsattes Vilks och NA:s ansvarige utgivare för hot av olika slag.

I mejlet som skickades till TT  i går stod det; ”Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks”. 

Budskapet innebär att polisen även har skärpt bevakningen av Vilks som befinner sig i sitt hem i Skåne.

Helsingborgs Dagblad pratade med Vilks på lördagskvällen.

- Skillnaden nu mot tidigare är att man vill lägga kollektivt ansvar och belastar svenska folket för att jag inte straffas, man vill injaga skräck i hela befolkningen, säger Lars Vilks till Helsingborgs Dagblad på nätet

Enligt TT finns uppgifter om att brevets avsändare är samma person som står som ägare till den bil som exploderade nästan samtidigt.

"Ska dö"- Nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör, säger mannen i en ljudfil som bifogats mejlet till TT.

Enligt TT fortsätter mannen därefter med att uppmana muslimer i Sverige och Europa att ”sluta fjäska och förnedra er” och ta upp vapen.

- Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden, säger mannen.

Förvarnade SÄPOMannen ber även sin familj om förlåtelse för att han ljugit om sina skäl för att resa till mellanöstern.

- Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad, säger mannen.

Samma mejl, där både arabiska och svenska talas, skickades till SÄPO. Det är ännu inte bekräftat att mejlet har något samband med explosionerna i centrala Stockholm.

Polisen har bekräftat att det var gasoltuber som exploderade i bilen vid korsningen Drottninggatan och Olof Palmes gata.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand leder den förundersökning om terroristbrott som nu har inletts. Säpo vill inte koppla mejlet till självmordsbombaren men säger att det är en av de ledtrådar som finns med i undersökningen

Konstnären Lars Vilks.BILD: LEIF R JANSSON/ SCANPIX

Mer läsning

Annons