Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem drunknade i helgen

Minst fem personer drunknade i Sverige under pingsthelgen. Nu varnar Svenska Livräddningssällskapet för att det varma vädret får många att missbedöma hur kallt vattnet är.

Annons
Pingsthelgen blev en svart helg ur badsynpunkt.

Får vi fint väder med väldigt varmt i luften är det många som vill bada för man tror att vattnet är ok. Men det är fortfarande ruggigt kallt och kroppen kyls ner fort i sådana temperaturer, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet, SLS..

Sol, försommarvärme och det där första doppet. Men många missbedömer vattentemperaturerna när det är varmt i luften.

Under 18 graderSå länge det är under 18 grader i vattnet som nu är det alldeles för kallt. Vattnet kyler ner kroppen och då stryps blodtillförseln till armar och ben. Det gör att man sjunker, säger Wernesten.

Enligt SLS är 2012 på väg att bli ett svart år i drunkningsstatistiken.

Redan nu ser det ut som om antalet olyckor i år kommer att överstiga fjolårets siffror, säger Wernesten.

Helgen var särskilt olycksdrabbad. En man som gav sig ut att simma vid Bergsjöbadet i Göteborg omkom på lördagskvällen.

Sällskap och flytvästI Stockholm avled en kvinna när hon försökte rädda sina två barnbarn – sju och nio år gamla – från att drunkna vid Sätrabadet på lördagseftermiddagen. Den yngste pojken skadades allvarligt och avled sedan på sjukhus. En äldre kvinna omkom i Varberg och i Alingsås påträffades en 40-årig man livlös i vattnet.

Det är viktigt att hålla sig nära land och försöka behålla kroppsvärmen om man skulle ramla i vattnet utan flytväst. Men det absolut viktigaste är sällskap, att man inte badar själv, säger Anders Wernesten.

Mer läsning

Annons