Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem gripna för terrorbrott - flera är bosatta i Sverige

(UPPDATERAD 17:56) Tre svenskar greps i dag i Köpenhamn misstänkta för förberedelse av terrorbrott.

Annons

Fem personer greps i dag av polis misstänkta för förberedelse till terrorbrott i Danmark. Tre är svenska medborgare. Ytterligare en är bosatt i Sverige. De ska enligt polisen ha förberett att spränga sig in i Jyllandspostens lokaler och att där skjuta så många som möjligt. Vid gripandena påträffades ett automatvapen med ljuddämpare och skarp ammunition. Samma personer ska även vara inblandade i en förundersökning gällande misstanke om förberedelse till terrorbrott även i Sverige, skriver aftonbladet.se. Aftonbladet skriver även att det i nuläget inte tycks finnas någon koppling till terrordådet i Stockholm i början av december.

Presskonferens

Vid en presskonferens vid 17-tiden i eftermiddags i Köpenhamn beskrev Säpo-chefen Anders Danielsson gripandena som resultatet av ett omfattande underrättelsearbete som pågått under några månader.

De gripna svenskarna ska vara kända av Säpo sedan tidigare och när man förstod att de avsåg att utföra sitt dåd i Danmark tog man kontakt med de danska kollegorna.

Enligt Anders Danielsson visste Säpo att det fanns vapen i bilen som i natt kördes till Köpenhamn, men man ville avvakta med gripandet till ett så sent läge som möjligt, för att stärka bevisningen.

Följde inte med

Den person som greps av nationella insatsstyrkan i Stockholm hade enligt Danielsson valt att inte följa med till Köpenhamn. Gripandet var helt odramatiskt.

Händelsen höjer inte hotnivån i Sverige, poängterade Danielsson vid presskonferensen.

Mer läsning

Annons