Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarsmakten: Risken för terrorhot ökar

Nivån för terrorhot mot Försvarsmakten i Sverige höjs ett steg. Risken bedöms nu som "förhöjd", uppger försvaret

Annons

"Förhöjd" är samma nivå som Säkerhetspolisen valde att höja till 2010.

Under försommaren har den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) gjort en översyn av terrorhotet mot Försvarsmakten i Sverige.

Ökad aktivitet"Höjningen av hotnivån för Försvarsmakten i Sverige grundar sig i den allmänna utvecklingen av hotbilden som skett under de senaste åren. Utvecklingen innefattar en ökad aktivitet inom vissa våldsbejakande miljöer där aktiviteten bedöms vara riktad mot Sverige och svenska intressen", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Must har också i sin utvärdering tagit hänsyn till attentat på senare år mot militära mål i Europa, däribland morden tidigare i år på soldater i Toulouse i Frankrike.

En femgradig skala

När Säpo höjde sin hotnivå berodde det på ett konkret samhällshot. Det hotet avvärjdes senare tack vare att några personer greps. Hotnivån har ändå legat kvar på samma nivå.

Terrornivån i Sverige bedöms av Nationellt center för terroristbekämpning (NCT), där bland andra Säpo och Must ingår. NCT tillämpar en femgradig terrorhotskala där förhöjt är ett hot av tredje graden.

"Inga direkta åtgärder"

På regementet i Karlsborg, K 3, känner inte informationschefen Per Ingemarsson eller ställföreträdande regementschefen Michael Andersson till det förhöjda terrorhotet mot Försvarsmakten.

- Men det finns rutiner för hur det här ska gå till. Normalt sett så innebär det inga direkta åtgärder, säger Michael Andersson.

TT: Varför inte det?

- Om det är ett förhöjt hot så har vi våra interna rutiner för hur vi ska hantera detta.

(TT)

Terrorhotskalan

När Säpo höjde sin hotnivå 2010 berodde det på ett konkret samhällshot. Det hotet avvärjdes senare tack vare att några personer greps. Hotnivån har ändå legat kvar på samma nivå.

NCT tillämpar en femgradig terrorhotskala där förhöjt är ett hot av tredje graden.

Grad 1 – inget hot

Grad 2 – lågt hot

Grad 3 – förhöjt hot

Grad 4 – högt hot

Grad 5 – mycket högt hot

(TT)

Mer läsning

Annons