Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning om Saudiaffär inleds

Åklagare misstänker att brott begåtts inom Totalförsvarets forskningsinstitut i samband med Saudiaffären. Förundersökning är inledd.

Annons
Sten Tolgfors.

Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjade för några veckor sedan att FOI skapade ett bulvanföretag för att i hemlighet bistå i byggandet av en vapenfabrik i Saudiarabien. Försvarsministern och örebroaren Sten Tolgfors fick utstå tuff kritik och ställdes mot väggen i samband med avslöjandet. 

FOI har sedan vapenfabriksplanerna avslöjats genomfört ett internt utredningsarbete. Ett syfte med arbetet har också varit att kunna besvara frågor från försvarsdepartementet om FOI:s relation till det så kallade bulvanföretaget SSTI. I samband med det arbetet "har det kommit fram uppgifter som medför att myndigheten bedömer att det finns misstanke om att brott kan ha begåtts i myndighetens verksamhet", skriver FOI i ett pressmeddelande.

Generaldirektör Jan-Olof Lind beslutade att anmäla misstanken till åklagare. Denne har nu inlett en förundersökning.

Det framgår inte vilket misstänkt brott det skulle röra sig om.

Förundersökningen gör att FOI ser sig förhindrat att svara på försvarsdepartementets frågor enligt pressmeddelandet.

"Det finns nu ett beslut från åklagaren om att inleda förundersökning och jag vill inte påverka eller föregripa denna med några uttalanden", heter det i Linds uttalande.

"Med anledning av att anmälan gjorts har ett par medarbetare vid FOI fått förändrade arbetsuppgifter i avvaktan på åklagarens utredning", fortsätter han.

Det är vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål som leder förundersökningen.

Och avslöjandet har

bland annat lett till en debatt om Sveriges vapenexport till diktaturer. Under förra året exporterade Sverige försvarsmateriel för 13,9 miljarder kronor. Saudiarabien var näst största köpare.

I vår väntas regeringen komma med direktiv till en utredning om att skärpa kraven för export till icke-demokratiska länder.

Fakta

Mer läsning

Annons