Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir fjärrvärmen åtta procent dyrare

Priset på fjärrvärme i Västerås höjs med åtta procent från årsskiftet. Det beslutade Mälarenergis styrelse vid ett sammanträde på torsdagen.

Annons

Höjningen innebär en ökad kostnad för en lägenhet på 70 kvadratmeter med omkring 50 kronor per månad. För en genomsnittlig villa innebär ökningen en ytterligare utgift på 100 kronor per månad för villaägaren.

Mälarenergi motiverar höjningen bland annat med att de två senaste kalla vintrarna har inneburit ökade påfrestningar på anläggningarna, främst distributionsnätet, vilket inneburit ökade kostnader för underhåll och återinvesteringar.

Minskade intäkter

Även ökade kapitalkostnader i kombination med minskade intäkter från elcertifikat gör en höjning nödvändig, anser Mälarenergi.

- Mälarenergi har redan i dag bland Sveriges lägsta fjärrvärmepriser och vi vill skapa förutsättningar för att vi även i framtiden ska kunna hålla en rimlig prisnivå säger Kenneth Jönsson, Vd Mälarenergi AB i en kommentar till styrelsens beslut.

- Styrelsens samlade bedömning är att det krävs en prishöjning på 8 % för att ge Mälarenergi utrymme att hantera de ökade kostnaderna som står för dörren, framhåller Åke Hillman, Mälarenergis styrelseordförande.

Mer läsning

Annons