Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellstrejk avblåst

(UPPDATERAD 01.45) Strejken inom hotell- och restaurangbranschen är avblåst. Parterna har kommit överens om ett avtal. Fackförbundet Hotell och restaurang facket (HRF) hade utlyst ett hot om strejk från och med måndagsnatten.

Annons

HRF varslade om strejk på 19 hotell och restauranger i Stockholm, Södertälje, Göteborg och Malmö. Klockan 04.00 skulle strejken bli allvar om inte förhandlingarna lyckades. In i det sista förhandlade parterna med varandra och strax efter ett på natten mot måndagen hade de kommit överens.

– Det känns skönt att vi så här i elfte timman lyckats enas om en överenskommelse. Konflikt är alltid den sista åtgärden vi tar till för att nå schysta villkor för våra medlemmar. Denna gång var det oerhört nära att vi tvingades lösa ut varslet, säger Ella Niia, förbundsordförande för HRF, i ett pressmeddelande.

Får löneökning

Det nya avtalet gäller från och med 1 maj 2010 till och med 31 maj 2012. Avtalet innebär löneökningar med 400 kronor per månad från 1 maj i år och 580 kronor från 1 maj 2011. Arbetsgivarnas möjligheter att erbjuda anställningar för enstaka dagar inskränks vilket ska ge en ökad anställningstrygghet.

– Vår taggade och väl förberedda arbetsplatsorganisation har en stor del i att vi lyckades få igenom våra krav om en skärpning av skrivningarna runt extra-anställningar. Skrivningar som stärker den enskildes rätt till tillsvidareanställning, säger Ella Niia.

Mer läsning

Annons