Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingmar Bergman prydernya 200-kronorssedeln

Sveriges nya 200-kronorssedel kommer att bära Ingmar Bergmans bild.
Astrid Lindgren ersätter Selma Lagerlöf på 20-kronorssedeln.

Annons
Astrid Lindgren, Evert Taube, Birgit Nilsson, Dag Hammarskjöld, Greta Garbo och Ingmar Bergman.

Två teman finns på sedlarna: Människor som gjort stora kulturella insatser, samt natur och miljö. De ska ha varit verksamma på 1900-talet.

Varje sedel kommer att bestå av ett personporträtt och ett natur/miljömotiv. Naturmotivet har en tydlig koppling till den person som porträtteras på varje sedel.

"Riksbanksfullmäktige har valt personer som gjort positiva och viktiga kulturella insatser under 1900-talet. Vi tror att de nya motiven på ett positivt och representativt sätt speglar det svenska kulturarvet och olika delar av Sverige”, säger Johan Gernandt och Leif Pagrotsky, ordförande respektive vice ordförande i riksbanksfullmäktige, i ett gemensamt uttalande.

Den kommande 200-kronorssedeln blir lika stor som dagens 100-kronorssedel.

- Vi behåller dagens färger på sedlarna. 200-kronorssedeln blir grön, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Tidigast 2014–2015 kommer de nya mynten och sedlarna att finnas ute i handeln.

Ett färgskiftande tryck i de kommande sedlarna kommer att ersätta dagens "metallband" som säkerhetsdetalj.

- Våra sedlar behöver på sikt ett bättre skydd mot förfalskningar. Det är ett litet problem i dag och så vill vi att det förblir. Där för uppgraderar vi säkerheten på sikt. Att byta säkerhetsdetaljer innebär större ingrepp i sedlarna, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Inga silverfärgade mynt kommer att finnas i framtiden, utan materialen i mynten blir kopparpläterat stål och den legering som används i dagens tiokronor. Det är för att undvika nickel i mynten.

- Det som återstår är att formge sedlarna och mynten. Det är en utmaning, sade Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformning av sedlar och mynt.

ALLA NYA SEDLAR 20 kronor: Astrid Lindgren - Småland

50 kronor: Evert Taube - Bohuslän

100 kronor: Greta Garbo - Stockholm

200 kronor: Ingmar Bergman - Gotland

500 kronor: Birgit Nilsson - Skåne

1 000 kronor: Dag Hammarskjöld - Lappland

Minskad storlek

De nya sedlarna kommer att tillverkas av bomullspapper och vara mindre än de nuvarande. Höjden på alla valörer blir 66 mm medan längden varierar mellan 120 och 154 mm.

Sedlarnas färger blir gråbrun (1 000 kronor), röd (500 kronor), grön (200 kronor), blå (100 kronor), gul/orange (50 kronor) och violett (20 kronor).

Sedlarna förses med särskilda detaljer i koppartryck för att underlätta för synskadade.

Sedlarna kommer också att få nya säkerhetsdetaljer, en för de lägre valörerna 20- och 50-kronor och två för de högre valörerna.

Mer läsning

Annons