Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag orkar inte längre"

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgår av privata skäl. Tobias Billström hoppar in som tillfällig ersättare - samtidigt som han fortsätter som migrationsminister.

Annons
Littorin avgår som arbetsmarknadsminister med omedelbar verkan.

Moderaterna höll presskonferens på Visby hotell på Gotland klockan 08.30 med anledning av beskedet. Sven Otto Littorin berättade att han lämnar sin ministerpost på grund av den vårdnadstvist han befinner sig i med sin exfru.

- Parallellt med mitt tunga politiska arbete har jag haft en oerhört jobbig tid privat. För fem år sedan separaerade jag med min fru och de senaste två åren har vi varit inblandade i en bitter strid, säger Littorin på presskonferensen enligt Svd.se.

Sedan tre år tillbaka ligger Sven Otto Littorin i en vårdnadstvist med sin exfru om vårdnaden av deras tre gemensamma barn. En tvist som i går var uppe i tingsrätten.

- När det nu är klart att tvisterna med min förra fru fortsätter, står det klart att jag inte orkar, säger Littorin enligt SVT.

Samtidigt förklarar Littorin att han känt ett hårt tryck av mediernas bevakning.

- När tvisterna med min exfru kommer att fortgå och det mediala trycket fortsätta, då orkar jag inte mer. Jag har fått hela mitt liv uthängt, säger Littorin enligt Svd.se.

- Jag är ingen stålman. Jag är jag, med mina fel och brister. Och här sätter jag min gräns, säger Sven Otto Littorin.

Littorin lämnade presskonferensen utan att svara på några frågor.

Tobias Billström blir tillfällig chef över arbetsmarknadsdepartementet, meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt under förmiddagen. Billström kommer samtidigt fortsätta som migrationsminister.

Reinfeldt ber om att få återkomma om vem som kommer ta över efter Littorin permanent.

-Jag vill ha möjlighet att ytterligare samspråka med mina Alliansvänner och representanter för mitt eget parti, säger Reinfeldt i en presskonferens utanför Rosenbad.

Den nya arbetsmarknadsministern kommer fortfarande att rekryteras från Moderaterna, då arbetsmarknadsdepartementet ligger under Moderaternas ansvarsområde inom Alliansen.  

Tidigare stabschef

Sven Otto Littorin har varit arbetsmarknadsminister sedan valet 2006. Innan dess var han partisekreterare för Moderaterna.Tidigare har Littorin suttit i bolagsstyrelser och arbetat som politisk sakkunnig och stabschef på finansdepartementet 1991 - 1993.

Mer läsning

Annons