Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julian Assange överlämnas till Sverige

Wikileaks grundare Julian Assange ska överlämnas till Sverige där han misstänks för sexbrott, beslutar brittiska Högsta domstolen.

Annons

Högsta domstolen var oenig i sitt beslut – två av sju ledamöter var emot beslutet. Oenigheten gällde termen "juridisk myndighet" – om det måste vara en domstol eller, som i detta fall, en svensk åklagare.

Stort stödVid Högsta domstolens byggnad intill parlamentet i Westminster hade anhängare till Julian Assange samlats tidigt på morgonen för att markera sitt stöd för Wikileaksgrundaren.

– Jag tror att USA ligger på hårt för att Assange ska överlämnas för att sedan kunna föras dit. Det värsta scenariot är att det nu kommer att hända, säger Roland Gianstefani, Wikileaksanhängare från Australien, till TT:s utsände.

Koppling till ClintonAssange har tung status i nätaktivistkretsar. Bland en del av dessa antyds att det inte är något sammanträffande att besked kommer i London i dag och att USA:s utrikesminister Hillary Clinton kommer till Sverige på söndag.

Stödmanifestationer för Assange väntas också på flera håll i dag, bland annat i Toronto och San Francisco.

Tusentals dokument utlagdaWikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.

Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten.

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

I slutet av november 2010 efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.

Den juridiska processen där har tagit ett och ett halvt år.

Mer läsning

Annons