Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: IS-krigare ska kunna dömas

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vill att det ska gå att döma svenska IS-krigare för landsförräderi.- Straffet bör vara mellan fyra år och livstid, säger hon.

Annons
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill att svenska IS-krigare ska kunna dömas för landsförräderi.

Det ska gälla svenska medborgare eller personer som är bosatta i Sverige och som deltar i en kamp som utgör ett hot mot Sverige. KD vill också införa uteslutningsföreläggande, det vill säga att man ska kunna nekas återinträde i Sverige.

Folkpartiledaren Jan Björklund välkomnar förslaget.

- Vi har i Folkpartiet haft exakt samma tankegångar, säger han till TT.

TT: Så KD hann helt enkelt före? - Ha, det spelar ingen roll. Nuvarande lagstiftning är för tafatt och mesig. Vi tycker att det är rätt att jämställa det här med landsförräderi och att straffet blir därefter, säger Björklund.

Även FP tycker att det bör omfatta även personer som inte är svenska medborgare men som har uppehållstillstånd i Sverige.

Busch Thor säger att hennes tal ska handla om de stora samhällsutmaningarna: försvaret, hotet från terrorn, globaliseringen och ökade flyktingströmmar och invandring.

Ytterligare ett förslag från KD är att förebygga radikaliseringen på internet.

- Sociala medier har dessvärre blivit ett av extremisternas viktigaste verktyg, säger Busch Thor.

Hon vill även se över offentliga bidrag till organisationer som arbetar på religiös grund.

- Skattemedel får inte användas för att stödja eller främja extremism.

Ebba Busch Thor pratar också om de tillfälliga uppehållstillstånd som partiet hoppas ska få färre flyktingar att söka sig till Sverige.

- Jag tror att, om vi harmoniserar villkoren mellan Sverige och andra länder, om vi går över till temporära uppehållstillstånd i stället för permanenta, så tror jag att fler söker sig till andra länder och färre till Sverige. Och det tror jag vore bra, säger Busch Thor till TT i Almedalen.

Hon säger sig värna om asylrätten, men är oroad över hur dagens flyktingmottagande ska fungera.

Sverigedemokraternas försök att värva ett antal högt uppsatta kristdemokrater i december nådde aldrig henne, säger Busch Thor.

- Det var en lönlös flirt.

KD är inte intresserat av att vara vare sig ett stödparti till Socialdemokraterna eller ha ett samarbete med Sverigedemokraterna.

- Jag är övertygad om att regeringsförslag kommer att falla vid flera tillfällen i riksdagen. Det hände till exempel gällande vårdvalet, och det kommer att hända igen, säger hon.

Mer läsning

Annons