Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt minskad tjuvjakt på varg

Tjuvjakten på varg i Sverige har minskat kraftigt.
Sedan 2005 dödas bara 3–7 vargar illegalt per år, enligt en rapport från Världsnaturfonden (WWF).
– Oerhört glädjande. Men vi vet inte varför, säger Mats Forslund på WWF.

Annons

Rapporten har tagits fram av de främsta rovdjursforskarna i Sverige. Den tar upp den illegala jakten på alla de fyra stora rovdjuren, varg, björn, järv och lodjur.

Den illegala jakten är svår att mäta, men många rovdjur är försedda med sändare sedan lång tid tillbaka, och med hjälp av dessa har man kunnat få en god uppfattning om tjuvjaktens omfattning.

Få tjuvskjutna vargarDet mest anmärkningsvärda är siffrorna för vargen. Under perioden 1998 till 2005 dödades i snitt 9–20 vargar illegalt varje år, men från 2006 sjönk antalet till 3–7 djur per år. Eftersom vargstammen samtidigt har växt innebär det att dödligheten på grund av tjuvjakt sjunkit från 17 till 2,5 procent.

Tjuvjakten har inte längre någon betydelse för stammens utveckling, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.

– Orsaken till trendbrottet är dock okänd. Det beror knappast på att allmän jakt på varg varit tillåten de två senaste två åren. Trendbrottet ägde rum innan dess. Däremot kan polisens och myndigheternas hårdare fokus på tjuvjakten på varg de senaste tio åren ha spelat in.

Värst i renskötselområdetDet kan också bero på attitydförändringar. Man ska heller inte glömma att tjuvjägarna är få till antalet. En liten förändring bland dem kan få stora effekter, säger Mats Forslund.

– Ingen minskning av tjuvjakten på björn, järv och lo har dock märkts. Cirka 100 lodjur och cirka 40 järvar dödas illegalt varje år, varav en mycket hög andel i renskötselområdet.

–  Det är ett svårlöst problem. Kanske höjd ersättning för rovdjursdödade renar skulle kunna vara ett sätt att komma åt det hela, men vi vet inte, säger Tom Arnbom.

Så många rovdjur tjuvskjuts

Tjuvjakten på varg har minskat kraftigt sedan 2005. I dag dödas bara 3–7 vargar illegalt per år, mot 9–20 för tio år sedan.

Tjuvjakten på de andra tre rovdjuren ligger dock kvar på samma nivå som tidigare, trots kraftigt ökade legala jaktkvoter för lo och björn.

I dagsläget tjuvskjuts cirka 100 lodjur årligen av en total stam på knappt 1500 individer, och i renskötselområdet svarar tjuvjakten nu för 79 procent av dödligheten bland de vuxna djuren.

Cirka 40 vuxna järvar dödas illegalt årligen av en total stam på 650 individer. Tjuvjakten står för 60 procent av dödligheten.

Mer läsning

Annons