Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik efter K2

Under olycksdygnet som har kommit att kallas ”Katastrofen på K2” var Fredrik Sträng chanslös.

Annons

Han kunde inte rädda sin kamrat utan tvingades se på när klättraren störtade mot döden.

– Jag bröt ihop efteråt. Det kändes så meningslöst. Vi hade gått upp för att hämta en annan kamrat som omkommit och så dör en till.

Fredrik Sträng kommer inte att glömma vad som hände på berget K2 den första augusti för två år sedan. Han kom aldrig till toppen utan hamnade i en utdragen nödsituation.

– Vi bestämde oss för att vända. Förutsättningarna var inte de rätta. Det var för många klättrare, de saknade rep och de klättrade alldeles för sakta.

Men alla i gruppen hade inte samma insikt. De fortsatte och situationen förvärrades snabbt.

När Fredrik Sträng och hans kamrat Eric Meyer vänt och tagit sig tillbaka till läger 4 hörde de rop på hjälp. En klättrare hade fallit och via radio från baslägret fick de reda på att han levde. Fredrik och några till ger sig av för att rädda honom, men hinner inte fram i tid. Mannen har dött.

I arbetet med att ta hem kroppen halkar en i gruppen och faller utför ett stup. Allt var över på några sekunder.

Ytterligare tio dödsoffer skulle krävas. Fredrik Sträng och flera andra överlevande arbetade med att försöka hjälpa alla skadade i baslägret. Fredrik pratade också med tv, radio och tidningar som tog kontakt. Han dolde inte sin kritik mot den dåliga organisationen.

Det fick han snart kritik för i sin tur. Sidan Explorersweb på internet var särskilt hårda.

– Jag uppfattar det som ren avundsjuka. De vill gärna vara först med klättringsnyheter, men den här gången var de inte det, säger Fredrik och fortsätter:

– Jag var med där uppe på K2 och jag vet vad som hände. Kritik som inte är befogad rinner bara av mig.

Fredrik Sträng filmade stora delar av klättringen. Det resulterade i dokumentärfilmen ” A cry from the top of the world”. Han har också skrivit boken ”K2 på liv och död”.

Mer läsning

Annons