Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen hade inte en chans mot Kalle

Gud, kungen och Jesus Kristus må vara välkända. Men i riksdagsvalet blev de alla besegrade – av Kalle Anka.

Annons

De flesta svenskarna röstade på något av de åtta partierna som kommer att sitta i riksdagen de kommande fyra åren. Men 1 av 50 valde att lägga sina röster på något annat parti – eller bara på en person. På handskrivna röster har Gud, kungen och Jesus Kristus alla fått två röster var. Lika många röster fick Robotpartiet och Spindelpartiet.

Däremot har varken Gud eller kungen en chans mot den ettrige seriefiguren Kalle Anka. Han kammade i egen hög person hem 21 röster. Dessutom fick Kalle Anka-partiet 45 röster.

Men både Kalle och kungen kan ha fått fler röster eftersom alla län inte redovisar namnen för de handskrivna rösterna om de inte går till ett befintligt parti. I Örebro län får de beteckningen ”blank ogiltig” enligt Rickard Linde, valsamordnare på länsstyrelsen i Örebro. Dessutom är inte alla förtidsröster räknade än.

Andra röster gick varken på parti eller person, utan var rena uppmaningar. Två personer skrev ”Älska mer” på sina valsedlar innan de stoppade dem i urnan. Två andra röstade på ”mig själv”. Dubbelt så många röster plockade Li Yu Chen Anderssonpartiet hem.

Mer läsning

Annons