Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill förbjuda nyårsraketerna

Varje år skadas ett hundratal svenskar av nyårsfyrverkerier. Nu vill allt fler att fyrverkerier begränsas eller förbjuds helt, visar en ny undersökning.

Annons

Fyrverkerier som hanteras ovarsamt eller utan kunskap kan orsaka svåra skador. Det livliga firandet med raketer och smällare kring nyårshelgen får också många djur att må dåligt.

En ny undersökning som har gjorts på uppdrag av försäkringsbolaget If visar att femton procent av svenskarna vill att nyårsfyrverkerier förbjuds helt. Det är en rejäl ökning jämfört med en liknande undersökning som gjordes 2010, då bara åtta procent var för ett förbud.

Samtidigt anser fler än fyra av tio svenskar att tillgången till fyrverkerier ska begränsas. Var fjärde av dem som deltog i undersökningen vill att det — i stället för att privatpersoner skjuter iväg egna raketer — anordnas ett gemensamt fyrverkeri på varje ort.

Trenden i undersökningen glädjer Linda Lindberg, företrädare för nätverket Fyrverkeribegränsning som samlat in över 40 000 namnunderskrifter mot fri försäljning av raketer och smällare.

- Vi märker att det finns ett stort stöd för ändrade regler. Det går verkligen framåt, säger hon.

Flera av de stora

matvarukedjorna har redan i olika omfattning slutat sälja fyrverkerier. Sedan flera år är det helt stopp i Coops butiker och i april i år tog City gross samma beslut. Ica lämnar över beslutet till varje enskild handlare, men sedan några år finns en överenskommelse hos kedjans största butiker — Ica Maxi — att inte sälja fyrverkerier.

- Det är flera länder i världen som har förbjudit fyrverkerier och alla de människorna har överlevt att den här hemska traditionen har tagits bort, säger Linda Lindberg.

3 621 personer ingick i undersökningen som genomfördes av opinionsföretaget Yougov.

Mer läsning

Annons