Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Olofsson avgår

Maud Olofsson avgår som ledare för Centerpartiet, erfar SVT:s Rapport.

Annons
Centerns partiledare Maud Olofsson avgår.

Hon kommer att ställa sin plats till förfogande på stämman i Åre i september.

Det är oklart om hon därefter sitter kvar som näringsminister. Den frågan ska avgöras av den nya partiledaren, enligt Rapport.

Centerpartiets personal har kallats till ett informationsmöte klockan halv två på riksdagskansliet. Maud Olofsson själv håller en presskonferens i dag klockan 14.15 i riksdagens presscenter.

De två hetaste kandidaterna till att ta över efter Maud Olofsson är IT-minister Anna-Karin Hatt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson. Dubbelt så många centerpartistiska kommunalråd vill ha partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson som efterträdare till Maud Olofsson jämfört med IT-minister Anna-Karin Hatt. Det framgick av en förfrågan som tidningen Dagens Samhälle gjorde i april bland 27 centerpartistiska kommunstyrelseordförande.

Mauds karriär

Maud Olofsson, född 1955 i Arnäsvall i Ångermanland, har varit partiledare sedan 2001 och näringsminister sedan 2006. 2002 blev hon riksdagsledamot.

Hon efterträdde Lennart Daléus som Centerledare.

Under hennes ledning har C blivit ett tydligare borgerligt parti med en mer liberal profil. Partiet har under hennes tid omvärderat skatte- och Europapolitik och tonat ned en del tidigare profilfrågor som det hårda motståndet mot kärnkraft.

Tidigare uppdrag har bland annat varit ombudsman för C i Norrbotten 1978–81 och sakkunnig i arbetsmarknadsdepartementet 1992–94.

Källa: TT

Mer läsning

Annons