Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midnattssolen ställer till problem för ramadan 

I dag inleddes fastemånaden ramadan. Midnattssolen har ställt till problem för muslimer i norra Sverige, som inte får äta eller dricka förrän solen gått ned. Men nu är nya riktlinjer på väg för fastan, som inleds den 18 juni.

Annons

- Eftersom man ska fasta från gryningen till solnedgången har det ställt till problem för människor som bor långt norrut. I vissa områden blir det ingen solnedgång och det kanske inte heller blir någon gryning, eftersom det inte blir helt mörkt, säger Mohammed Amin Kharraki, presstalesperson för Islamiska förbundet i Sverige.

Ett antal imamer från Europeiska Rådet för Fatwa och Forskning och Sveriges Imamråd reste därför till bland annat Kiruna förra veckan, för att på plats studera hur problemet ska hanteras. De rekommenderar att människor i områden med midnattssol ska utgå från det senaste dygnet där det gick att urskilja dag och natt.

Men några glasklara regler är inte att vänta — ännu.

- Det här är en väldigt svår fråga som vi kommer att brottas med under flera år. Sista ordet är knappast sagt i den här diskussionen, säger Mohammed Amin Kharraki.

Hur avgör man vad som är dag och natt?

- Vi kommer att få anlita expertis för att ge råd i dessa frågor. Så gör man även när det gäller bönetider. Men vi kommer att hjälpa församlingar så gott det går med rekommendationer.

Mer läsning

Annons