Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas förslag: Korta elevernas sommarlov

Moderaterna vill att svenska elever ska få kortare sommarlov, rapporterar Aftonbladet.

Annons

Moderaterna vill införa tre terminer i den svenska skolan och utöka undervisningstimmarna. Dessutom vill partiet att svenska elever ska få kortare sommarlov. Det skriver Aftonbladet.se.

– Dagens system med två terminer och långa sommarlov är anpassat till en tid när de flesta i Sverige var bönder. I dag har vi en helt annan situation där de långa loven ställer till det för barn och familjer, säger Anna König Jerlmyr (M) Oppositionsborgarråd i Stockholm, till Aftonbladet.

Anna König Jerlmyr är en av dem som arbetat med att utveckla Moderaternas politik efter valförlusten i höstas. En arbetsgrupp inom partiet har inspirerats av Storbritannien, där eleverna går i skolan tre terminer under ett år.  Eleverna går i skolan från september till mitten av december och vårterminen sträcker sig från januari till påsk. Sommarterminen går sedan från påsk till mitten av juli. Mellan perioderna finns några veckors ledighet för de brittiska barnen.

– Så det är inte så att man skulle bli utan sommarlov på något sätt, säger Anna König Jerlmyr.

Arbetsgruppen som tagit fram förslaget har studerat internationell forskning som visar att barn tappar sin utveckling under långa sommarlov.

Gruppen hoppas att förslaget blir ett skarpt förslag på Moderaternas stämma i höst. (NA)

Mer läsning

Annons