Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA inte ensam om att publicera Muhammed-bild

Barometern gjorde det några dagar innan, Aftonbladet dagen efter.Men det var NA som hamnade i fokus efter att ha publicerat Lars Vilks rondellhundsteckning 2007.

Annons

Fortfarande pekas NA ut som den enda tidning som publicerade rondellhundsteckningen. Flera medier rapporterade om detta efter helgens terrordåd i Danmark.

Men det stämmer inte och bakgrunden är följande:

Hösten 2005 publicerade danska Jyllands-Posten en serie karikatyrer av profeten av Muhammed, vilket ledde till omfattande protester i delar av den muslimska världen.

När sedan konstnären Lars Vilks två år senare tecknade en bild där Muhammed framställdes som rondellhund fick han problem med att publicera den. Sommaren 2007 tackade tre konstutställningar nej till att visa teckningen.

Det var bakgrunden till den krönika NA:s ledarskribent Lars Ströman skrev i tidningen den 19 augusti 2007.

– Det fanns inget hot mot de här museerna som tackade nej. I stället handlade det om självcensur vilket jag reagerade på. Jag menar att religionsfriheten även förutsätter rätten att häda, säger Lars Ströman.

I samband med hans krönika publicerades även Vilks bild, för att visa vad debatten handlade om.

Men NA var inte den enda tidningen som publicerade bilden den här sommaren. Barometern i Kalmar hade publicerat teckningen ett par dagar före NA, Aftonbladet gjorde det dagen efter.

Trots det hamnade allt fokus omgående på NA.

Det hade varken Ströman eller NA:s dåvarande chefredaktör Ulf Johansson räknat med.

– Nej, jag ringde Barometern för att fråga dem om Vilks hade skickat en räkning till dem. Då passade jag på att fråga om de hade fått några reaktioner. Det hade de inte fått, säger Ströman.

Några dagar efter publiceringen hölls en mindre demonstration utanför NA:s lokaler. En vecka senare hölls ytterligare en demonstration. Den hade anordnats av Islams kulturcenter i Örebro och samlade flera hundra deltagare.

Samtidigt började protesterna strömma in från den muslimska världen. Lars Ströman blev uppringd av personer från flera muslimska länder.

Flera tidningar publicerade Vilks bild. Varför blev det sådant fokus på NA?

– Det vet jag inte, men jag har en teori om att det beror på att Örebro är en religiös stad. Det finns en djupare fromhet här – både bland kristna och bland muslimer – jämfört med andra städer, säger Lars Ströman.

Ytterst var beslutet att publicera Ulf Johanssons men om ni hade vetat om konsekvenserna, tror du att samma beslut hade tagits då?

– Nej, det tror jag inte. Vi kanske skulle ha publicerat teckningen men i så fall i ett större sammanhang.

Mer läsning

Annons