Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkosläkaren frias av Solna tingsrätt

Narkosläkaren frias av tingsrätten från misstankarna om att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Annons

"Tingsrätten har inte funnit det bevisat att ett brott har begåtts. Tingsrätten har inte heller funnit det bevisat att läkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat", skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Inte tillräcklig

Enligt domen har tingsrätten inte funnit bevisningen tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det över huvud taget har begåtts ett brott i det här fallet.

"Åklagarens påstående bygger på ett analysbevis, i vilket det har påvisats en exceptionellt hög koncentration av tiopental i blodet från det avlidna barnet", skriver rätten enligt pressmeddelandet.

Inte tillförlitligt

Tingsrätten anser inte att resultatet är så tillförlitligt att det fullt ut kan ligga till grund för en fällande dom.

Tingsrätten konstaterar att om läkaren hade gett en oerhört hög dödlig dos tiopental i avsikt att barnet skulle dö, inte i avsikt att lindra smärta eller ångest, så skulle det "utan tvekan" vara straffbart som dråp enligt svensk rätt. Detta "oavsett om det föranletts av barmhärtighetsmotiv och oavsett om barnet ändå skulle ha dött inom en mycket kort tidsrymd."

Bakgrund

* Den tre månader gamla flickan dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna den 20 september 2008.

* Föräldrarna polisanmälde sjukvårdspersonalen den 6 oktober för felbehandling av dottern. De ville få utrett vad som hade hänt och begärde att flickans kropp skulle obduceras.

* Vid obduktionen hittades en extremt hög koncentration av sömnmedlet tiopental. Rättsmedicinalverket larmade då polis och åklagare.

* Den nu 57-åriga narkosläkaren som var ansvarig för flickans vård i slutskedet häktades i mars 2009. Hon åtalades den 1 februari 2010 misstänkt för dråp. (TT)

Mer läsning

Annons