Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa höst lanseras nytt högskoleprov

Ett nytt högskoleprov är på gång. Det blir bland annat tre helt nya delprov och större fokus på matematik. Det nya provet är tänkt att lanseras hösten 2011.

Annons

Syftet med ett förnyat prov är att öka prognosförmågan, det vill säga provet ska bättre kunna förutsäga hur studenten kommer att klara sin utbildning.

Provet kommer att bestå av två delar, en verbal del och en kvantitativ del. Båda är lika stora. Dagens högskoleprov har en större vikt på den verbala delen, men nu ska den kvantitativa delen öka så att det blir en bättre balans. Det innebär bland annat att svenska som modersmål inte kommer att påverka resultatet i lika hög grad längre.

Delarna kommer att innehålla 80 uppgifter vardera. Det innebär att dagens 122 uppgifter ökas till 160 uppgifter.

Ett av de nya delproven handlar om meningskomplettering. Det ska ersätta en del av ordkunskapsuppgifterna, som har kritiserats för att de utgör en så stor del av provet. Det har även visat sig att resultatet på delprovet ORD har sämst samband med betygssnittet från grundskolan och gymnasieskolan.

ORD-provet halveras därför till 20 uppgifter.

De två andra nya delproven handlar om problemlösning och kvantitativa jämförelser.

Det kommer att ställas högre krav än idag på att provdeltagarna har aktuella grundläggande matematikfärdigheter, men man kommer fortfarande att klara sig med kunskaper från A-kursen i matematik.

Trots att provet får fler uppgifter kommer inte provtiden att utökas. Det beror dels på att det blir färre ordkunskapsuppgifter, dels på att det blir färre långa lästexter.

Senare i höst kommer nya övningsprov att finnas tillgängliga på www.studera.nu.

Mer läsning

Annons