Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelbanketten pågår

Fysikpristagarnas och Tomas Tranströmers beskrivningar av universum – säkert fanns båda kvar i medvetandet hos gästerna när Nobelfestligheterna kommit fram till lördagskvällens glittrande bankett.

Annons
Kronprinsessan Victoria och fysikpristagaren Brian P Schmidt vid Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.

Bara drygt en timme efter att prisutdelningen avslutats i Konserthuset bänkade sig de närmare 1 300 gästerna i Blå hallen, och på slaget sju tågade kung Carl Gustaf med drottning Silvia och pristagarna nedför den långa trappan. Det frasade lätt i galaklänningar och gnistrade i ädelstenar när sällskapet intog sina platser vid honnörsbordet.

Festens huvudperson slapp den lite riskfyllda processionen utför trappan. Trots sin placering längst ute på ena bordsänden var det förstås den svenske litteraturpristagaren Tomas Tranströmer som stod i centrum den här gången. Av hälsoskäl anslöt han tillsammans med sin hustru Monica först vid huvudbordet.

Victorias mage

Drottningen hade

i vanlig ordning Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch på sin vänstra sida. Kung Carl Gustafs bordsdam var Laura Nelson, fysikpristagaren Saul Perlmutters fru.

Tusentals nyfikna blickar riktades förstås också mot kronprinsessan Victoria och hennes mage. Som bordskavaljer hade kronprinsessan fysikpristagaren Brian Schmidt.

För andra året i rad saknades prinsessan Madeleine på Nobelfesten. Hon deltog i stället i festligheter i New York med anledning av 100-årsjubileet av Marie Curies andra Nobelpris.

Kvällens sprakande underhållning svarar Romeo Juliakören för.

Blommor till alla dekorationer har, som alltid, hämtats i San Remo, den stad på den italienska rivieran där Alfred Nobel levde i flera år och där han också avled den 10 december 1896.

Lika färggranna som blommorna var festens damer. Medan herrarna uniformeras svart-vitt i frack på Nobelfesten lyste det desto vackrare om deras kvinnliga sällskap.

På menyn, hemlig in i det sista, stod förrätten hummer och huvudrätten pärlhöna. Till efterrätt serveras mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med färska hallon.

Mer läsning

Annons