Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu åtalas helikopterrånarna

I morgon lämnas åtalet in till Södertörns tingsrätt. Totalt tio män åtalas för helikopterrånet i Västberga för tio månader sedan.

Annons

Polisutredningen har varit enorm och kostat tiotals miljoner kronor. Fem män har identifierats som kärnan i planeringen. De åtalas misstänkta för grovt rån. De andra fem männen åtalas för medhjälp till grovt rån..

Kammaråklagare Leif Görts har tillsammans med kammaråklagare Björn Frithiof lett arbetet med förundersökningen. 3 800 sidor lång blev den.

– Vi har tillräckligt bra bevisning för att kunna få fällande domar på dem vi har åtalat, säger en kammaråklagarna till SvD.se.

Trots det massiva förundersökningsarbetet, som ett 50-tal poliser arbetade med inledningsvis, tror inte kammaråklagare Björn Frithiof att alla gärningsmän är gripna.

– Vi har inte fått tag i alla personer. Vi har fått tag i många, men kanske saknas så många som hälften, säger kammaråklagare Björn Frithiof till SvD.se.

Den 2 augusti inleds rättegången, och den kommer att pågå i 18 dagar.

Det var för tio månader sedan, den 23 september 2009 som rånet skedde.

Klockan fem på morgonen väcktes folk i lägenheterna i Västberga av ett helikoptersurr. Rånarna landade med helikoptern på taket på G4S värdedepå. Polisen väntade innan de gick in och säkrade att rånarna inte kunde ta sig ut via markplanet. En halvtimme senare lyfte rånarna igen. Med sig fick de ett byte på 39 miljoner kronor.

Helikoptern hittades senare i Arninge norr om Stockholm. Några dagar senare kunde flera män gripas misstänkta för rånet.

Mer läsning

Annons