Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hänger elpriset på din bostadsort

Från och med tisdag finns inte längre ett svenskt elpris på den nordiska elbörsen, utan fyra. Vilket pris du får beror hädanefter på var i landet du bor.

Annons
Från och med 1 november kan Örebro läns invånare få ett högre elpris än norrlänningarna.

Indelningen av Sverige i fyra elområden blir verklighet från och med tisdagen. Effekten för hushållen tros allmänt bli att hushåll i södra delen av landet får högre priser och lägre i norr. Det beror på att det i norra Sverige produceras mer el än det förbrukas. I södra Sverige är det tvärtom.

Samtidigt finns det inte tillräcklig kapacitet i elledningarna för att transportera elen från norra Sverige till södra delarna under delar av året.

Prisskillnad på tre öreGränserna mellan de olika områdena har dragits där näten inte räcker till – och som behöver förstärkas i framtiden.

Telge Kraft har i en analys kommit fram till att prisskillnaden ett normalår mellan det elområde som bland annat omfattar Stockholm och det sydligaste borde vara omkring 3 öre per kilowattimme. Marknaden prissätter dock den förväntade skillnaden betydligt högre just nu. För nästa kalenderår handlar det om en prisskillnad på cirka 7 öre per kilowattimme.

Billigast i norrTanken bakom det hela är att skillnaderna i pris ska stimulera till utbyggnad av elproduktion i söder och på så vis på sikt bygga bort prisskillnaderna.

Enligt Svenska kraftnät kan elen bli dyrare i södra Sverige än i norr.

"Det rör sig om en skillnad på något eller några ören per kWh", skriver Svenska kraftnät på sin hemsida.

Klicka här  för att se vilket område du själv tillhör.

Snitten (de blå linjerna i kartan) är de ställen i stamnätet där det råder begränsningar (flaskhalsar) i möjligheterna att överföra el.

Så delas Sverige in

Indelningen av Sverige i fyra elprisområden från norr till söder den 1 november 2011 har beslutats av statliga Svenska Kraftnät. Indelningen är ett resultat av nya EU-direktiv mot diskriminering av utländska kunder på den europeiska elmarknaden.

De fyra områdena heter: Elområde Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö.

Källa: Svenska Kraftnät. (TT)

Mer läsning

Annons