Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rapport: Ett av tre barn kränks

Var tredje tjej eller kille mellan 10 och 16 år har någon gång kränkts på nätet. Det visar organisationen Friends stora nätrapport som TT har tagit del av.Värst drabbade är flickor där sju procent dessutom uppger sig ha blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Annons

Trots återkommande löften från såväl politiskt håll som skolvärlden är det nästan exakt lika många barn som utsatts för kränkningar och mobbning som i förra årets rapport. 36 procent av flickorna (37 förra året) uppger att de drabbats. Bland pojkarna handlar det om 27 procent.

- Frågan är mer uppmärksammad än tidigare men kränkningarna tas inte på tillräckligt stort allvar, säger Friends generalsekreterare Lars Arrhenius till TT.

I undersökningen framkommer en skillnad. För flickorna sker kränkningarna oftast via appen Kik som används för att chatta, och på fotobloggen Instagram. Bland pojkarna som drabbats har 30 procent utsatts när de spelar, exempelvis Minecraft, Counter Strike eller World of Warcraft.

De drabbade uppger att sårande eller elaka meddelanden är den vanligaste formen av kränkning. Sju procent av flickorna respektive åtta procent av killarna uppger att någon lagt upp en bild eller spridit en film på dem mot deras vilja.

- Det som förändrats med nätet är att mobbningen blir ännu mer påfrestande. Det stannar inte i exempelvis i skolan. De som är utsatta får en ännu hårdare psykisk press och mår väldigt dåligt. Sedan upplever man också en rädsla över att det ska spridas, säger Lars Arrhenius.

I princip ingen av de tillfrågade säger att de gått vidare och polisanmält kränkningarna. 21 procent av pojkarna och 9 procent av flickorna uppger också att de inte berättat för någon att de utsatts för mobbning.

Totalt deltog 1 041 barn och unga i åldern 10—16 år. Alla har kunnat vara anonyma.

Är du ung och har blivit kränkt på nätet? Kontakta vår reporter Anna Levin: [email protected] Du får självklart vara anonym.

Mer läsning

Annons