Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya resultat om ehec

Det har nu framkommit nya förvånande resultat om den aggressiva ehec-bakterien. Den har sitt ursprung från människan och inte från djur.

Annons

Den aggressiva ehec-bakterien kommer inte ursprungligen från djur - utan från människa, visar analyser vid Smittskyddsinstitutet (SMI).Analyser vid SMI visar nu att den ehec-bakterie som härjar i flera europeiska länder, inklusive Sverige, har mycket få likheter med den ehec som normalt finns i Sverige. Frågan är om den ens kan kallas för ehec:

- Vi har valt att kalla den för en ehec-liknande bakterie, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog vid SMI.

Förvånande resultatPå smittskyddsinstitutet har man nu analyserat den farliga bakteriens fullständiga arvsmassa. Resultatet förvånar forskarna:

- Det vi ser är att bakterien är en variant av en e-koli-bakterie som normalt bara finns hos människor och och endast orsakar vattniga diarréer. Sedan har den plockat upp en toxin-bildande egenskap från en ehec-bakterie, därav de blodiga diarréerna, säger Jernberg.

Det innebär, enligt Jernberg, att bakterien inte har sin reservoar hos idisslare, som kor, vilket "vanliga" ehec-bakterier har, utan hos människan.

- Det påverkar hur vi smittspårar och var vi ska leta. Dessutom är det bra om kossor inte pekas ut som skyldiga i onödan.

Mer läsning

Annons