Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öis kände till anklagelser om Viljos övergrepp

(UPPDATERAD 17.15) Per Crona berättar att han redan för fyra år sedan fick uppgifter om övergrepp av tränaren Viljo Nousiainen. Örgryte IS friidrottsordförande Camilla Kallin kontaktade Ekot och ville inte att Cronas uttalanden skulle sändas.

Annons
I boken

Patrik Sjöberg och Christian Skaar Thomassen, som tidigare berättat om Nousiainens övergrepp, blir besvikna över aktionerna och inställningen till fallet.

– Jag tar det som grov förolämpning, säger en förbannad Patrik Sjöberg till NA angående försöket att tysta ner uppgifterna.

Sjöberg säger sig inte vara överraskad över att Per Crona, tränare och elitansvarig i Öis, uttalat sig om att han fått uppgifter om Viljo Nousiainens övergrepp redan för flera år sedan. Snarare blev han förvånad över Cronas agerande när boken ”Det du inte såg”, som skrevs av NA-journalisten Markus Lutteman, släpptes i våras.

– Jag visste att han hade känt till detta sedan tidigare. Ändå stod han där med böjt huvud och kallade det för ”en emotionell tsunami och själslig tromb”.

Sjöberg anser att Öis tonar ner frågans allvar genom sin taktik att försöka lösa allt internt och lägga locket på utåt.

”En tickande bomb”

– Det är det gamla vanliga: ”Vi löser det inom klubben”. De stänger av sina telefoner och tror att det här ska blåsa över, men det här är ju en tickande bomb. Det finns inga föräldrar som accepterar de här svaren, säger han.

2007 blev Per Crona kontaktad av en förälder som berättade att sonen hade utsatts för övergrepp av Nousiainen. Crona tog då kontakt med tränaren Yannick Tregaro, utan att veta om att även Tregaro varit ett av Nousiainens offer. När Tregaro meddelade att saken ”var utredd” lade Per Crona det bakom sig. Patrik Sjöberg är väldigt kritisk till Cronas agerande.

– Även om Crona inte visste vad Yannick hade varit med om kan man ju fråga sig om det verkligen var så lämpligt att låta en ung kille som Yannick sköta den biten? Som ansvarig i klubben måste man ta sådana uppgifter vidare till styrelsen eller någon annan som har mandat att göra något.

Patrik reagerar också på att Per Crona kallade uppgifterna han fick höra för ”diffusa”.

– Jag har också fått höra de här uppgifterna, och de är inte det minsta diffusa, säger Patrik Sjöberg.

Chockad och mörkrädd

Christian Skaar Thomassen berättar även han i ”Det du inte såg” om övergrepp från Nousiainen. Det var han som först konfronterade Patrik Sjöberg och berättade om vad han varit med om – och efter att först ha förnekat berättade Sjöberg allt för Thomassen.

Thomassen är inne på samma spår som Sjöberg och säger att han ”inte trodde att det var sant” när han hörde Cronas och Kallins uttalanden under måndagen.

– Jag blev både chockad och mörkrädd. Att de fortfarande, efter allt som har hänt, har den inställningen – jag förstår det inte, säger han.

Christian Skaar Thomassen hävdar att hela Göteborgsfriidrotten med Öis i täten ”vägrar ta något ansvar och intar en försvarsställning i ett försök att skydda friidrotten”. Och att det är ”helt fel taktik”.

De kan inte fördöma Viljo– Det går inte att gömma sig. Man måste göra något. Fortsätter det så här måste någon annan ta tag i spakarna. Någon som ser problemet och som kan gå till botten med det och hitta rätt åtgärder. Det är ju massor av barn från 6-årsåldern och uppåt som tränar friidrott – det håller inte att fortsätta så här säger han och pekar på ett annat problem:

– I deras (Öis) ögon är Viljo fortfarande en gud, hur sjukt det än låter, och det känns som om de vill att vi ska sluta smutskasta honom. De vill bara sopa igen och gå vidare.

– Jag försökte berätta för folk innan jag berättade för Patrik – och det var samma reaktioner där: axelryckningar och att det inte var så mycket att snacka om. Så det här är inget nytt – men att det är så efter alla reaktioner… Jag förstår ingenting.

Friidrottens hus i Göteborg, där även Örgrytes friidrottssektion finns, har fortfarande adressen ”Viljo Nousiainens Gångväg 5”. Vad säger du om det?

– Det hade ju varit en självklar gest att ta bort skylten och säga ”vi vill inte att det heter så” – men jag kan aldrig se att det händer. Aldrig. I deras ögon har han gjort så mycket och de kan fortfarande inte fördöma Viljo – det är galet.

Alla måste ta sitt ansvarPå Örgryte friidrotts hemsida finns en jobbansökan, där ungdomstränare sökes. Där går att läsa att ”du kan vara vem som helst”. Det får Christian Skaar Thomassen att reagera.

– Det känns ju inte direkt som att det är för barnens skull. Och det känns väldigt talande för deras inställning: de bryr sig inte.

Christian Skaar Thomassen berättar att han medvetet hållit en låg profil i debatten som följde Sjöbergs avslöjande, att han trodde att det skulle räcka med att många klev fram och berättade om övergreppen för att saker skulle hända.

– Men nu känns det som om jag och Patrik måste reagera ordentligt och få med oss media. Alla måste ta sitt ansvar. Vi har berättat vad som hänt, men friidrotten måste göra något.

Patrik Sjöberg och Markus Lutteman.

Bakgrund

Den 27 april i år skakades Idrotts-Sverige. Då berättade höjdhoppslegenden Patrik Sjöberg om de övergrepp hans tränare Viljo Nousiainen utsatt honom för i ung ålder. Det skulle beskrivas ytterligare i Sjöbergs senaste memoarer, ”Det du inte såg”, som släpptes dagen efter och som skrevs av NA-journalisten Markus Lutteman. I boken berättas det att den tidigare höjd- och trestegshopparen Christian Skaar Thomassen, som också haft Nousiainen som tränare och blivit utsatt för övergrepp, för två år sedan konfronterade Sjöberg. Sjöberg förnekade till en början men sedan berättade han allt för Thomassen. Senare berättade även tränaren Yannick Tregaro att han varit ett av Nousiainens offer.

Bakgrund Öis

I samband med Patrik Sjöbergs avslöjande uttalade sig Per Crona, tränare och elitansvarig i Sjöbergs dåvarande klubb Örgryte IS, att nyheten hade slagit ner som en bomb. Men i måndagens Ekot i Sveriges Radio berättade Crona att en förälder redan 2007 hade berättat för honom att hans son blivit utsatt för sexuella övergrepp av Viljo Nousiainen. Han säger att han ”tro det eller ej” glömde bort det ”ganska snabbt efter att det hade hänt” och att ”det var en ganska diffus uppgift”.

Dessutom berättade Öis friidrottsordförande Camilla Kallin för Aftonbladet att hon försökte stoppa Ekots nyhet.

Mer läsning

Annons