Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänd man tog bilder av självmordsbombaren

En hittills okänd man ska enligt två oberoende vittnen ha dokumenterat Taimour Abdulwahab sargade kropp 30 sekunder efter att han utlöst självmordsbomben på Bryggargatan i Stockholm för ett år sedan, skriver Svenska Dagbladet.

Annons

Efter att ha fotograferat den döde med en professionell kamera försvann han lika fort som han kom.

Han stod inte ens en meter från den dödes huvud. Jag tänkte det var väldigt snabbt, säger ett av vittnena till SvD

"Han var någontinjg mer"Det andra ögonvittnet som befann sig närmare Taimour Abdulwahab och den okände mannen berättar att de flesta tycktes betrakta den fotograferande mannen som en lyckosam fotograf som haft turen att befinna sig där.

- Men för mig var han någonting mer. Det var som om han stått och väntat på smällen, säger ögonvittnet till SvD.

Bilden kunde sålts dyrtDen uppfattningen delas av terrorexperter tidningen talat med. Vid tidigare terrorattentat har det funnits personer som följt händelseförloppen, vilket kan ha flera orsaker. Att se om självmordsbombare genomför aktionen, att dokumentera för att visa upp bilder i propagandasyfte eller att det finns erfarenheter att lära inför nästa terrorattentat.

Att bilderna aldrig publicerats väcker också frågor. Eftersom det var en världsnyhet hade bilderna kunnat inbringa minst 100000 kronor.

Inga kommentarerAgnetha Hilding Qvarnström, vice chefsåklagare och förundersökningsledare i ärendet,  har ännu inte tagit del av de nya uppgifterna utan hänvisar till den pressträff utredarna ska hålla i veckan. Också Säpo avstår kommentarer och pekar framåt mot onsdagens pressträff.

Mer läsning

Annons