Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro billigast på sterilisering

Vad p-piller eller sterilisering kostar och när du anses för gammal för en provrörsbefruktning beror på var du bor. Örebro är billigast i landet vad gäller sterilisering.

Annons

De stora skillnaderna kräver ett nationellt grepp, enligt Socialdemokraterna. Det har redan tagits, svarar Kristdemokraterna.

Sexhälsovården skiljer sig stort mellan olika landsting, visar RFSU:s Sverigebarometer. Preventivmedel som är gratis i Skåne kostar upp till 600 kronor i Västerbotten. I de norra regionerna är en kvinna för gammal för provrörsbefruktning vid 37 års ålder, flera år före de flesta andra landsting.

Skillnad på tusenlapparI Dalarna och Örebro kostar en sterilisering 250 kronor, men i åtta landsting får den som vill försäkra sig mot oönskade barn slanta upp tusentals kronor. Dyrast är det i Östergötland och Södermanland.

- Vi ställer alla avgifter mot varandra och får göra prioriteringar. Vi har prioriterat att ha låga avgifter, bland annat på läkarbesök och akutsjukvård, och sen har vi en del avgifter som ligger högre, säger Thomas af Bjur (FP), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Södermanland.

Helt i sin ordning, anser Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som utrett om landstingens avgifter behöver harmoniseras. Det ansågs inte nödvändigt: Varje landsting har rätt att avgöra vad skattepengarna ska gå till, fastslog SKL.

"Ljummet intresse"Men att konstatera att landstingen har självbestämmanderätt räcker inte, enligt Lena Hallengren (S), ledamot i riksdagens socialutskott.

- Skillnaderna är för stora för att avfärdas, säger hon.

Hon anser att det behövs tas ett nationell grepp om frågan men kallar socialminister Göran Hägglunds intresse för ljummet.

- Det är inte på det här området som det tas några stora initiativ trots att det vore väldigt viktigt.

Kritiken "ett stolpskott"Kritiken av Hägglund avfärdas dock som "ett stolpskott" av Anders Andersson, sjukvårdspolitisk talesman för KD.

- Den budgetproposition som gäller för 2011 är den första där man tydliggör begreppet jämlik sjukvård. Nu har man både skrivit in det, angivit pengar och gett Socialstyrelsen ett uppdrag, säger han.

Socialstyrelsen presenterar i höst utredningen som bland annat ska se över geografiska skillnader i vården. Någon annat nationellt arbete behövs inte, enligt Andersson.

Mer läsning

Annons