Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare på världensstörsta dator-festival

Världens största lan-festival pågår just nu i Jönköping. På Dreamhack spelas det datorspel tjugofyra timmar om dygnet i fyra dagar.

Annons
Dennis Armborg, 15, Linus Oscarsson, 15, och Patrik Palmén, 15, sovande framför sina datorer.

Lunchtid, torsdag. Hundratals deltagare droppar in på Elmiamässan i Jönköping. De bär på datorer, kuddar, liggunderlag och flak med läsk och energidrycker. Mellan 5 000 och 6 000 personer är redan på plats. Dreamhack är världens största lan-festival och lockar deltagare från hela världen.

2007 slog Dreamhack världsrekord för ett lan med 10 455 inkopplade datorer.

– I år har vi sålt fler biljetter än någon gång tidigare och om inget konstigt händer slår vi vårt eget världsrekord, säger Fredrik Nyström, en av arrangörerna bakom eventet.

Medelåldern bland deltagarna ligger på 18,3 år, enligt Fredrik Nyström. Majoriteten som besöker festivalen är killar.

– Vi brukar ha cirka 10 procent tjejer. Vissa år ökar det, som när World of Warcraft släpptes, säger Fredrik Nyström.

För att locka fler tjejer anordnas bland annat en Counter Strike-tävling öppen bara för tjejer. Strikta regler råder på Dreamhack. Festivalen är helt drogfri och vakter går omkring för att se till att ingen somnar under borden.

Uppkrupna i sovsäckar och invirade i täcken hittar NA Örebrokillarna Dennis Armborg, 15, Linus Oscarsson, 15, och Patrik Palmén, 15, sovande framför sina datorer.

– Vi lanade i går, det var därför vi sov lite nu, säger Linus Oscarsson och får medhåll av sina kompisar.

– Det är så kallt här och blåser in. Det är lika bra att sova, säger Dennis Oscarsson.

Festivalens tema till trots ser samtliga Dreamhack som ett tillfälle att umgås med kompisar, snarare än att spela datorspel.

– Det är en rolig upplevelse. Det övergår mer till en social grej, som att träffa internetkompisar som jag lärt känna via spel, säger Patrik Palmén, som är på plats för tredje gången.

Förutom ungdomar syns en och annan förälder i vimlet. Susanne Hartman från Örebro har just lämnat av sin son som ska delta på festivalen.

– Jag och min sambo ska bo på hotell här under helgen. Det är skönt att vara i samma stad och kunna kolla då och då att han äter och sover, säger hon.

Dreamhack

Dreamhack pågår 25-28 november och arrangeras för tionde året i rad på Elmiamässan i Jönköping. Lan står för local area network – ett lokalt nätverk.

På ett lan-event kopplar flera samman sina datorer i ett lan för att spela. På Dreamhack anordnas även tävlingar i olika datorspel.

Världsrekordet med flest antal inkopplade datorer som sattes på Dreamhack år 2007 finns med i Guinness rekordbok.

Mer läsning

Annons