Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parterna överens - strejken avblåst

Både Seko och Almega tackar ja till medlarnas bud i tågkonflikten. Därmed är strejken avblåst och tågen kommer åter att börja gå så snart som möjligt.

Annons

I förra veckan sade arbetsgivarorganisationen Almega ja medan fackförbundet Seko avvisade ett första medlarbud.

Nu blev det först ja från Seko vid 19-tiden. Och strax efter klockan 21 accepterade också Almega det senaste budet, vilket innebär att tågstrejken blåses av.

- Det innehöll en hel del som tillgodosåg våra krav när det gäller timanställningar och tillsvidareanställningar, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén till TT.

Han uppger att de strejkvarsel som lagts haft betydelse för hur detta andra medlarbud såg ut.

Almega skriver i ett pressmeddelande att medlarnas bud innehåller kraftiga löneökningar för de timanställda, men däremot inga begränsningar av användandet av tim- och visstidsanställda.

"Det blev ett avtal med höga löneökningar för de timanställda men det betalas genom att de fastanställda avstår delar av sin löneökning", säger Almegas förhandlingschef Beata Hammarskiöld i ett pressmeddelande.

En fortsatt konflikt hade riskerat att utvidgas kraftigt med sympativarsel från en rad LO-förbund.

"En fortsatt och utvidgad strejk skulle fått oproportionerliga konsekvenser. Därför var vi tvungna att acceptera ett avtal som inte är bra", säger Beata Hammarskiöld.

Konflikten startade den 2 juni då Seko tog ut medlemmar vid Öresundstågen och Snälltåget i strejk. Sedan tisdagen omfattade strejken också Kustpilen i Småland och Östergötland.

Seko hade varslat om upptrappning natten till midsommarafton vilket hotade att stoppa all pendeltågstrafik i Stockholm samt Krösatågen i Småland. Därtill låg ett varsel om att utvidga strejken till godsterminaler i Göteborgsområdet den 27 juni.

Konflikten gällde fackets krav dels på ett tak för hur långt Veolia och andra tågentreprenörer får bemanna tågen med timanställda, dels på att timanställda ska erbjudas tillsvidareanställning då de har jobbat i ett år.

Veolia sade tidigare i år upp över 250 anställda lokförare och tågvärdar på Öresundstågen med möjlighet för dem att söka jobben igen, men enligt Seko med betydligt sämre villkor.

TT

Uppgörelsen i korthet

Lönerna för de timanställda höjs från ingångslön till en genomsnittlig nivå för respektive yrkesgrupp på avtalsområdet.

Lönehöjningarna för timanställda möjliggörs genom att fastanställd personal får avstå en del av den avtalade löneökningen.

Arbetsgivarnas användande av tim- och visstidsanställda begränsas inte. Men grundformen för anställningar ska vara tillsvidareanställning på heltid.

Källa: Seko, Almega (TT)

Mer läsning

Annons