Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika barn tjatar bäst

Föräldrar som tjänar bra har en tendens att vara sämre på att sätta ekonomiska gränser, enligt en undersökning som Swedbank låtit göra bland 2 000 barn och föräldrar.- Höginkomsttagare öppnar ibland plånboken i stället för att ta en diskussion med sina barn, säger bankens privatekonom Arturo Arques.

Annons

Undersökningen visar en situation som är bekant för många föräldrar. Barnen har visserligen en vecko- eller månadspeng, men lyckas ändå få extra slantar eller saker som egentligen skulle ha varit presenter. Särskilt vanligt är det bland föräldrar med hög inkomst.

- Självklart är god ekonomi bra också för barn. Barn i familjer med höga inkomster har mindre konflikter med sina föräldrar om pengar. Men höginkomsttagare har inte samma behov av en strikt budget och om man som förälder inte tänkt igenom sin ekonomi är det svårt att lära barnen att handskas med pengar, säger Arques.

Många föräldrar tycker att deras barn har dålig koll på pengars värde och vad saker ska få kosta. Särskilt vanligt är det i Stockholm där var fjärde tillfrågad förälder säger att det är problem. I Småland är motsvarande siffra bara var tionde.

- Skillnaden handlar sannolikt om traditioner och kultur. Synen på ekonomi får man med modersmjölken, säger Arturo Arques.

Mer läsning

Annons