Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsman skulle ställa SJ mot väggen - kom 40 minuter för sent

Riksdagsmannen skulle ta tåget till riksdagen för vara med i utfrågningen av SJ och Banverket.
– Symptomatiskt nog kom jag 40 minuter för sent, berättar Peter Pedersen, (V).

Annons

Han är precis lika arg som alla andra som drabbats av förseningar och inställda resor i vinter. Dagens tågförsening var inte den första för Pedersen som sitter i trafikutskottet sedan många år tillbaka.

För hans del har förseningarna till och från Stockholm varit mer regel än undantag. Och han är rejält irriterad.

– Jag blev inte bara försenad på ditresan med 40 minuter, jag var två timmar sen hem till Degerfors också. Det var både signalfel och elfel efter vägen och vi fick gå av i Södertälje och vänta i 20 minuter på ett nytt tåg. Så här har det varit under hela vintern, säger han med uppgivenhet i rösten.

– Jag förstår att folk vill resa kollektivt av både ekonomiska skäl och miljöskäl men att de är färdiga att ge upp när det ser ut på det här viset. Och det är inte meningen att folk ute på linjerna och i verksamheterna ska behöva ta det här.

– Det är upp till oss politiker att tillföra resurser så att vi kan säkerställa att folk kommer fram i tid.

Hur ska det gå till?

Kortsiktigt har jag svårt att se vad man kan göra, vi har de spår vi har. Så länge som staten har det övergripande ansvaret för både SJ och Banverket så måste vi se till att det fungerar.

– Långsiktigt så handlar det om att satsa stora resurser på underhåll av järnvägsnätet, det är där det brister, Därför har vi i Vänsterpartiet lagt en budget där vi investerar 2,5 miljarder i nätet, säger Pedersen.

Oskar Öholm, moderat på Örebrobänken, fanns också på plats i riksdagshuset.

– Underhållet har halkat efter i många år men i den nya proppen har vi lagt in en kraftig ökning av drift och underhåll, Jag har inte siffrorna med mig men det handlar om hundratals miljoner.

Kan man lita på att nästa tågvinter blir bättre än den här?Det tar tid att komma ikapp eftersom vi ligger så långt efter, men tillsammans med de förbättringar som Banverket lovat så tror jag det.

Vad tycker du om utfrågningen?

Jag tycker det var en bra utfrågning som gav ett samlat intryck, Tidigare har alla skyllt på varandra men i dag var både SJ och Banverket ganska ödmjuka i sitt bemötande och presenterade en del konkreta förslag.

Mer läsning

Annons