Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så började Mors dags-firandet

Även om mors dag som det firas i dag har sina rötter i USA och det tidiga 1900-talet är det en europeisk tradition från början. Redan 250 år före Kristus firades i antikens Grekland modersgudinnan Rhea med en vårfest, för att visa aktning och kärlek till modern.

Annons

I Sverige firas numera mors dag den sista söndagen i maj. Cecilia Bååth-Holmberg tog initiativet 1919, efter amerikansk förebild.

Det var en kvinna, Anna M Jarvis (1864-1948) som tog initiativet att fira mors dag i USA, till minne av hennes avlidna mamma.

Officiell helgdag

En vit nejlika, mammans älsklingsblomma blev en symbol som bars på rockslagen för att uppmärksamma mors dag som firades runt om i USA 1911 och 1914 instiftade president Wilson dagen som officiell helgdag.

Traditionen växte sedan snabbt över världen.

Ogillade kommersialisering

Anna M Jarvis dog 1948, djupt besviken att hennes tanke att man i ord och handling skulle tänka på sin mor, skicka ett handskrivet brev eller kort till exempel hade kommersialiserats. Att det såldes tryckta kort och köptes presenter, i stället för den enkla omtanken om modern som hon tänkt sig.

I Sverige blev det stor uppståndelse blev det i januari 1954 när Lennart Hyland i det populära radioprogrammet Karusellen introducerade Frufridagen. En Morsdagsliknande dag då alla husmödrar skulle slippa sina hushållssysslor.

Manliga protester

Idrottsrörelsen rasade då man såg ett hot mot allt seriespel och tävlingar den aktuella dagen, om männen skulle vara hem och ta hand om barn, matlagning och disk och upprörda insändare fyllde tidningarnas spalter.

Så här kunde det låta: ”Sätt er in i min situation! Jag tillhör socialgrupp I. Hur ska man kunna upprätthålla sitt anseende bland underlydande och grannar? Är det verkligen meningen att en man i min ställning ska befatta sig med saker som t.ex. disk? Min tid är alltför dyrbar för sådana enkla sysselsättningar.”

Mer läsning

Annons