Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så drabbades Sverige av vinterns första oväder

Tusentals hushåll utan el, inställda färjor och långtradare som satt fast på hala vägar.
Blåst, snö och regn skapade stora problem när vinterns första oväder drog fram över delar av Sverige.

Annons
En manlig bilist omkom vid en frontalkrock med en buss utanför Kungälv vid halvsju-tiden på fredagsmorgonen.

Drygt 15700 kunder hos energijättarna Eon, Vattenfall och Fortum var utan ström på fredagseftermiddagen. Fortum vittnade om "stora störningar" när blåsten fällde träd och rev ner grenar över elledningar.

Storm i byarnaGävleborg och Västernorrland var värst drabbat. Där vräkte snön ner på sina håll samtidigt som det var riktigt blåsigt och till och med storm i byarna vid kusten.

SMHI utfärdade en klass 2-varning för att snödrivor bildas i de båda länen. Trots det satt tiotals lastbilar fast i en ökänd backe på E4 norr om Hudiksvall. Rapporter om avåkningar och andra olyckor duggade också tätt, och utanför Kungälv omkom en man i en frontalkrock med en buss.

Färjor stoppadesRegn och kraftig blåst skapade problem i Västsverige. Skagerrak piskades stundtals av storm, och på flera håll stoppade blåsten färjeturer. Vattennivån beräknades stiga upp till 1,20 meter högre än normalt. Nivån beräknades vara som högst under natten till lördagen för att avta fram till söndagen.

Ingen Luciakröning

Älvsborgsbron i Göteborg stängdes av i båda riktningarna på eftermiddagen.

Göteborgarna kan också känna sig blåsta på sin Lucia – ovädret omintetgjorde kvällens planerade kröning. De får i stället chansen att beskåda ljusdrottningen på söndagen – och till dess har SMHI tänt hoppet om uppehållsväder i hela Sverige

Mer läsning

Annons