Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hjälper Telia Sonera diktaturer med avlyssning

Telia Sonera har öppnat sina telesystem för flera diktaturer.
Avlyssningen ledde bland annat till att en schlagerfantast i Azerbajdzjan kallades till förhör för att han röstat på "fel" låt i Eurovisionsschlagerfestivalen.

Annons

Telia Sonera tjänar stora pengar på sina affärer med diktaturer som tidigare ingick i Sovjetunionen. Men för att telejätten ska få de lukrativa kontrakten öppnas telesystemen för ländernas säkerhetstjänster.

I exempelvis Azerbajdzjan, Vitryssland och Uzbekistan finns ett system som heter Sorm inkopplat och det ger myndigheterna full tillgång till telesystemen, kan SVT:s Uppdrag granskning visa.

Det gör att säkerhetstjänsterna direkt har tillgång till abonnenternas samtal, data och sms, något som till exempel lett till att oppositionella har avlyssnats och gripits.

Och efter Eurovisionsschlagern 2009 kallades en man i Azerbajdzjan till förhör hos den nationella säkerhetstjänsten efter att han röstat på Armeniens bidrag

De sade att jag var en förrädare av moderlandet, berättar han för programmet.

Telia Soneras kommunikationsdirektör Cecilia Edström säger till Uppdrag granskning att "polismyndigheten har rätt att ta del av information från näten för att bekämpa brott".

Lagarna i länder går olika långt i hur stora befogenheter de ger polismyndigheten för att bekämpa brott, säger hon.

Mer läsning

Annons