Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klarar du att semestern tar slut

Sol, lata dagar i hängmattan och rosévin ska över en natt bytas mot möten, tidiga morgnar och ansvar.Men att gå tillbaka till jobbet efter semester behöver inte innebära en fullständig kollaps.

Annons

För många är semestern snart slut. Det kan innebära ångest och stress. Men lugn — det finns knep som gör det enklare att komma tillbaka till jobbet igen.

- Var förlåtande mot dig själv. Det kan ta ett par dagar för hjärnan att komma igång igen, sägen Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare.

Om det är möjligt kan

man mjukstarta efter ledigheten.

- Busschaufför kan så klart inte bara stanna vid var tredje busshållplats, men om du har möjlighet att ta det lite lugnare så gör det. Kan du börja jobba mitt i veckan så kan det vara skönt för då är det kort till helgen.

Han tipsar också om att förlänga semesterkänslan genom att göra sådant man tycker om och att utnyttja de långa ljusa kvällarna.

För en del har inte

semestern gett den vila man hade sett fram emot.

- Då får du tänka: Hur kan jag se till att få min återhämtning nu? Det går inte att bara förlägga vilan till semestern, utan det är även viktigt att väva in den i vardagen, säger Dan Hasson.

- Du kan också fantisera om nästa ledighet.

Vilket är ditt bästa knep för att orka jobba efter semestern? Dela med dig i kommentarsfältet.

Så överlever du att börja jobba igen

Källa: Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare (TT)

Mer läsning

Annons