Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab nära konkurs igen

Rekonstruktören Guy Lofalk har ansökt om att Saabs rekonstruktion avbryts, enligt ett pressmeddelande från Swedish Automobile.

Annons

Det är tingsrätten som avgör om rekonstruktionen av Saab Automobile ska avbrytas. Om rätten kommer fram till ett sådant beslut, träder de vilande konkursansökningarna mot Saab åter i kraft.

Enligt pressmeddelandet ska Saab i sin tur ansöka om att Guy Lofalk byts ut.

Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning kan inte svara på om det blivit problem i relationerna med Youngman och Pang Da.

- Jag kan bara hänvisa till det som står i pressmeddelandet, säger hon.

Varför tvivlar ni på att få pengarna från dem?- Vi tvivlar på att hela beloppet kommer in i tid till nu på lördag. Jag kan inte säga mer.

- Youngman och Pang Da skrev den 4 juli ett avtal om att köpa in sig med 29,9 procent respektive 24 procent i Swedish Automobile för 245 miljoner euro, cirka 2,2 miljarder kronor.

Förra veckans hölls krisförhandlingar om hur Saab skulle få pengar för att klara sig under rekonstruktionen efter det att Youngman dragit öronen åt sig. Man lyckades komma överens och Saab meddelade förra torsdagen att bolaget fått den första delbetalningen från Youngman och att resten skulle komma senast nu på lördag. Finansieringen från Youngman var ett slags förskott som ska betalas tillbaka om och när bolaget tillåts bli delägare i Swedish Automobile.

Det är NDRC, Nationella utvecklings- och reformkommissionen, i Kina som avgör om Youngman och Pang Da får gå in som ägare. Saab hade hoppats på besked därifrån förra fredagen, men ännu är det tyst.

Mer läsning

Annons